Kaplumbağa Hakkında Bilgi, Kaplumbağanın Özellikleri

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Kaplumbağa nasıl bir hayvandır? Kaplumbağanın özellikleri nelerdir? En Sevimli sürüngen hayvanlardan  kaplumbağa hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazımız size göre.

Tosbağa adıyla da bilinen bu sevimli hayvanların özelliklerine bir bakalım;

Kaplumbağanın Özellikleri Nelerdir?

Bilindiği üzere çok sert bir kabukları vardır ve bu onların evleridir. Çok yavaş olmalarıyla bilinirler ve evleri olarak kabul edilen kabuklarıyla bir yerden bir yere giderken hiç de acele etmezler. Bu kadar yavaş hareket ediyor olmalarına rağmen birçok türü kısa mesafe göç eder. Denizde yaşayanlar ise bir kumsala yumurtalarını bırakmak için uzun mesafe göç eden tek sürüngen türüdür.

Etleri, geleneksel tıpta kullanımları ve kabukları için avlanmaları gibi sebeplerden ötürü birçok türünün nesli tehlike altına girmiştir.

Kaplumbağa kış uykusuna yatar mı sorusunun cevabı ise türe göre değişir. Kış uykusuna geçen hayvanlardandır ancak denizde yaşayanlar kış uykusuna yatmak yerine göç etmeyi tercih ederler.

Oldukça hassas burunları vardır, iyi koku alırlar ve yiyeceklerini bu sayede bulurlar. Ayrıca gözleri de iyi görür ancak buna karşılık kulaklarının pek de iyi duyduğu söylenemez.

Kaplumbağa Hakkında Bilgi
Kara Kaplumbağaları Otçuldur

Türleri Nelerdir?

Dünya üzerinde 350 kadar türü mevcuttur. Türkiye’deki kaplumbağa türleri arasında benekli, hermann, yeşil, fırat, nil, sini ve çizgili türler sayılabilir.

Yan boyunlu ve gizli boyunlu olmak üzere temelde iki ana gruba ayrılırlar. Karada yaşayanların kabukları kubbelidir ve bu sayede ezilmeye karşı dirençlidirler. Suda yaşayanlar ise daha düz ve pürüzsüz bir kabuğa sahiptir.

Dünyanın en büyük kaplumbağası yaklaşık 3 m. boyunda ve 500 kg. ağırlığında olan deri sırtlı kaplumbağadır.

Nerede Yaşarlar?

Dünyanın birçok kıtasında, okyanus ve adalarda yaşarlar. En fazla yaşadıkları yerler Amazon Havzası, Meksika ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgeleridir.

Kaplumbağa Kaç Yıl Yaşar?

Oldukça uzun ömürlü oldukları bilinir, yüz elli yıl kadar yaşayabilirler. En uzun süre yaşayan kaplumbağa 187 yaşındaki Seyşeller dev kaplumbağası olan Jonathan’dır. Peki kaplumbağalar neden uzun yaşar? Uzun ömürlü olmalarının en büyük nedeni çok yavaş yaşlanmalarıdır.

Seyşeller Dev Kaplumbağası
Seyşeller Dev Kaplumbağası

Ne Yerler?

Dişleri yoktur ancak damakları oldukça serttir ve diş görevi görürler. Ne ile beslenir sorusunun cevabı türüne göre farklılık gösterir. Yani karada yaşayanlar otçul iken suda yaşayanlar daha çok etçildir. Karada yaşayanların en sevdiği yiyeceklerin başında marul gelir. Özellikle evde beslerken en çok verilen yiyeceklerin başında marul gelir. Meyve tüketmeyi de severler ayrıca yumurta kabukları, hayvan kemikleri de yiyebilirler. Suda yaşayanlar ise alabalık gibi tatlı su balıklarını yemeyi severler. Açlık konusunda oldukça dayanıklıdırlar.

Nasıl Ürer?

Yumurtlayarak çoğalırlar. Hem deniz hem kara türleri yumurtalarını karaya bırakır. Bıraktıkları yumurta sayısı türe göre 10 ila 100 arasında değişir. Genelde yumurtalarını bıraktıktan sonra anneleri yanlarında durup onları korumak yerine terk eder. Bazı türlerde yavruların cinsiyeti, bulunulan yerin sıcaklık şartlarına göre belirlenir. Örneğin yüksek sıcaklıklarda dişi, düşük sıcaklıklarda erkek yavrular dünyaya gelme olasılığı yüksektir.

Kuluçka süresi ılıman bölgelerde 2-3 ay iken, tropikal bölgelerde 4-12 ay arasında değişir. Yavrular yumurtadan çıkmaya hazır hale geldiğinde üst gagalarında geçici olarak yer alan keskin bir çıkıntı yardımıyla kabuktan çıkarlar. Yumurtaları ve yavruları korunmasız oldukları için yırtıcıların saldırılarına açıktırlar ve bu dönemde ölüm oranları çok yüksektir. Ancak kurtulurlarsa, büyüdükçe bu oran gitgide azalır.

Ses Çıkarırlar mı?

Pek çoğumuz hiç ses çıkarmadıklarını sanıyor olabiliriz. Aslında onlar iletişim kurmak için özellikle de çiftleşme döneminde böğürme benzeri sesler çıkarabilirler. Ancak bu sesler insanlar tarafından kolay kolay duyulamaz. Çok düşük frekanslı bu sesler göç ederken aralarındaki uyumu sağlayabilmek adına da çıkarırlar. 

Son olarak;

Günümüzde bir çok türün nesli tehlike altındadır. Özellikle Asya türleri büyük bir tehlike altındadır. Bunun en büyük nedeni ise bölgede gıda ya da ilaç amaçlı kullanılmalarıdır. Bu hızla devam ettiği takdirde bir kaç yüzyıl içinde neslinin tükenebileceği tahmin ediliyor. Asya’da gıda olarak tüketilmesi ayrıca yumurtalarının afrodizyak etkisinin olduğuna inanılması bu tehlikenin devam etmesine sebep oluyor. Sert kabukları da uzun yıllar boyunca çeşitli amaçlar için kullanılmış ancak 1977 yılında uluslararası alanda kabuğunun ticareti yasaklanmıştır.

Bunları da beğenebilirsiniz
1 Yorum
  1. cansu

    Çok iyi iyi iyi

Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?