Kutup Ayısının Özellikleri Nelerdir? Kutup Ayısı Ne Yer?

Kutup Ayısının Özellikleri

Kutup ayısı insana saldırır mı? Kutup ayısı nasıl bir hayvandır ve kutup ayısının özellikleri nelerdir? Bu içeriğimizde bembeyaz ve kocaman cüsseleriyle adeta dev bir kartopunu andıran kutup ayıları hakkında bilgi veriyoruz;

Kutup Ayısının Özellikleri Nelerdir?

Kutup ayıları dünyanın en büyük ayı türüdür ve aynı zamanda en büyük kara etoburudur. Ağırlıkları 700 kiloya, boyları 2,5 metreye kadar ulaşır. Ancak yavruları ilk doğduklarında sadece ve sadece 700 gr. ağırlığındadır. Karada da yaşamalarına rağmen deniz memelileri sınıfına dahil edilirler. Çünkü yılın bir çok ayını denizde geçirirler. Beyaz ayı ya da deniz ayısı olarak da anılır.

Kutup ayılarının belki de en büyük özelliklerinden biri aslında beyaz olmamalarıdır. Tüyleri aslında şeffaftır yani renk pigmentleri yoktur. Yaşadıkları bölge kutuplar olduğu ve kar-buzla kaplı olduğu için beyaz görünürler.

42 dişi vardır. En kalın kürke sahip ayı türüdür. Erkeklerin ön ayaklarındaki tüyleri çok daha uzundur. Mayıs ayından Ağustos ayına tüylerini dökerler. Beyaz tüyleri yaşlandıkça sararmaya başlar. Koku alma ve işitme duyuları son derece gelişmiştir. Boyunları diğer ayı türlerine kıyasla daha uzundur. Kulakları ise ısı yalıtımı açısından küçüktür. Ön pençeleri oldukça gelişmiştir ve sabittir. Yani pençelerini içeri çekemezler ve bu pençeleri buz üzerinde rahatça yürüyebilmeleri için oldukça elverişlidir.

Genelde yalnız yaşamak kutup ayısının özellikleri arasındadır. Buna karşılık yavrular çok oyuncudur ve birbirleriyle oynamaktan çok hoşlanırlar.

Kutup Ayıları
Kutup Ayıları

Kutup Ayısı İnsana Saldırır mı?

Tıpkı diğer ayı türleri gibi vahşi bir hayvandır. Dolayısıyla insanlara zarar vermeyeceklerinin hiçbir garantisi yoktur ve evet, kutup ayısı insana saldırır.

Türkiye’de Kutup Ayısı Var mı? 

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere kutuplarda yaşarlar. Ağırlıklı olarak Kuzey Kutbunda yaşayan bu hayvanların bulundukları yerler Alaska, Kanada Kutup Takımadaları, Grönland ve Sibirya’dır. Türkiye coğrafi konumu itibarıyla kuzey yarımkürenin orta kuşağındadır ve kutuplarda yer almadığı için ülkemizde kutup ayısı yaşamamaktadır. Nitekim ülkemizin iklim koşulları kutup ayılarının yaşamasına pek de elverişli değildir.

Kutup Ayısı Yüzebilir mi?

Çok iyi yüzmeleri kutup ayısının özellikleri arasındadır. Ortalama 10 km hızla yüzebilirler. Hatta günler boyu hiç durmadan yüzebilme yeteneğine sahiptirler. Örneğin bir kutup ayısının karadan uzaktaki buza ulaşmak için 700 km mesafeyi Bering Denizi’nde 9 gün boyunca yüzdüğü bilinmektedir. Bu uzun yüzme sürecinde vücut kitlesinin %22’sini kaybetmiştir.

Kutup Ayısı Ne Yer?

En etçil ayı türü olması kutup ayısının diğer özellikleri arasındadır. Avlanırken bir kaç saat boyunca pusuda kalabilirler. Sinsi bir avlanma yöntemleri vardır. En önemli avları fok balıklarıdır. Fok balığını yakaladığında ilk işi kafasını ısırmaktır.

Kutup Ayıları Kaç Ay Uyur?

Doğru soru aslında “kutup ayıları kaç ay uyur?” yerine “kutup ayıları kış uykusuna yatar mı?” olmalıdır. Çünkü kutup ayıları kış uykusuna yatmaz ve yıl boyunca aktiftirler. Yaz sonu ve sonbaharın başlarında deniz donmadığı için fokları avlama şansı azalır ve bu yüzden birkaç ay boyunca “oruç tutmak” zorunda kalabilirler. Bu süre içinde kendi yağ rezervlerini kullanırlar. Fok balıkları dışında ren geyiği, kuş, yumurtalar, kemirgenler, yengeç ve diğer kabuklular, balıklar, kutup ayılarının diğer yiyecekleridir. Ayrıca meyve, kök ve yosun gibi bitkileri de tüketirler. Beslenmeleri bittiği zaman yıkanırlar.

Kutup Ayısı Yavrusu
Kutup Ayısı Yavrusu

Kutup Ayıları Nasıl Ürer?

Nisan, Mayıs aylarında çiftleşirler. Üreme 4-5 yaşında başlar. Ancak çoğu dişi 8-10 yaşına kadar üremez. Dişiyle çiftleşebilmek için erkek kutup ayıları birbirleriyle ciddi bir mücadele içine girerler. Ancak tek eşli değildirler. 8 aylık gebelik sürecinin sonunda dişi kutup ayısı ortalama iki yavru dünyaya getirir ve iki buçuk yaşına kadar emzirir. Yetişkin kutup ayılarının ağırlıkları 700 kiloya kadar olabilmesine rağmen yavrularının doğduklarında sadece 700 gram olması kutup ayısının özellikleri arasındadır. Dişi kutup ayıları başka yavruları evlat edinebilir. Yavrular anneden ayrıldıklarında kardeşler bir süre daha birlikte yaşamaya birlikte hareket etmeye devam ederler.

Kutup Ayıları Ne Kadar Yaşar?

Çok uzun ömürlü değildirler. Ortalama ömürleri en fazla 25 yıldır. En uzun yaşayan kutup ayısı 32 yaşında ölmüştür. Doğal ortamlarında yaşlanmış olan kutup ayısı artık yiyecek bulamaz hale gelir ve bu hayatının sona ermesine sebep olur. Ayrıca diğerleriyle kavga edip yaralanma sonucunda da ölmeleri de yaygın bir durumdur. Ancak esaret altındaki bir kutup ayısının 43 yaşına kadar yaşayabildiği bilinmektedir.

Kutup Ayılarının Nesli Neden Tükeniyor?

Kutup ayılarının nesli neden tükeniyor sorusunun cevabı elbette küresel ısınmadır. İklim değişikliğine bağlı olarak yaşam alanları daralmış ve bu nedenle savunmasız duruma düşmüşlerdir. Günümüzde dünyada 25-30 bin kadar kutup ayısı olduğu tahmin edilmektedir. Ancak araştırmalar 2100 yılına kadar nesillerinin tükeneceğini öngörmektedir. Bunun en büyük nedeni ise iklim değişikliğinin etkisiyle kutup ayılarının yaşam alanlarının daralması sonucu yetersiz beslenme ve açlıktır. Çünkü deniz buzu platformlarından fok avlayarak beslenirler. Bu buzlar erirse de avlanamaz ve dolayısıyla beslenemezler.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?