Lama Neden Tükürür? Lama Nedir ve Nasıl Bir Hayvandır?

Lama Neden Tükürür

Lama neden tükürür? Lama nasıl bir hayvandır ve özellikleri nelerdir? Devegiller familyasından olan lama eski dönemlerde İnkalar tarafından yük taşımacılığı için evcilleştirilmiş, otçul, geviş getiren bir hayvandır.

40 milyon yıl kadar önce Kuzey Amerika ovalarından geldikleri ve daha sonra Güney Amerika’ya göç ettikleri bilinmektedir.

Lamaya çok benzeyen alpakalar daha çok yünleri için beslenirken lamalar yük taşımacılığı için kullanılmıştır.

Lama Nedir
Kahverengi Bir Lama

Lama Neden Tükürür?

Tükürmek lamaların savunma mekanizmasıdır. Doğada her canlının kendine özgü bir savunma mekanizması vardır. Lamaların savunma mekanizması ise tükürmektir. Herhangi bir tehditle karşılaştığı anda ya da endişe duyduğunda tükürerek kendilerini savunmaya çalışırlar.

Tükürmek ayrıca onların disiplin sağlama yöntemlerinden biridir. Sürüde birbirlerini disipline etmek için tükürürler. Sosyal statü olarak üst sırada olan bir lama, alt sıradaki lamaya tükürür. Erkek lamalar sürü içinde liderliği ele geçirmek ve diğerlerine üstünlük sağlamak için kavga sırasında da tükürür.

Lamalar
Lamalar Sosyal Hayvanlardır

Lama Nasıl Bir Hayvandır?

Ortalama boyları 1,5 metre, omuz yükseklikleri de ortalama 1,5 metredir. Ağırlıkları ise 70 kilodan 150 kiloya kadar değişebilir. Uzun bir boyun ve uzun ince bacaklara sahip olan lamaların develerinki gibi bir hörgüçleri yoktur. Dişi lamaların erkek lamalara göre boyun ve ayak kısımdaki tüyleri daha kısadır.

Sürüler halinde yaşarlar yani sosyal hayvanlardır. Geviş getiren hayvanlardan olan lamaların üç bölmeli mideleri vardır. Midelerinin bölmeleri, sert gıda maddelerinin fermantasyonuna, kusmaya ve tekrar çiğnemeye izin verir. Ayrıca çok uzun bir kalın bağırsakları vardır. Bu durum lamaların daha az su ile hayatta kalmalarını sağlayan önemli bir özelliktir.

Gebelik süreci yaklaşık 1 yıldır. Lama yavrularına crias (kriya) denir. “Crias” İspanyolca’da bebek anlamına gelen bir sözcüktür. Crias’ın doğumu sırasında sürüdeki diğer tüm dişi lamalar, doğumu yapan lamanın etrafında toplanır. Böylece yenidoğan yavruyu diğer erkek lamalardan ve potansiyel yırtıcılardan korumuş olurlar. Yavru doğduktan sadece 1 saat sonra ayağa kalkıp yürüyebilir.

Anne lama, yavrularını dört ay boyunca emzirir. Lamaların ortalama ömrü 20 yıldır. Ancak 30 yıldan daha uzun yaşadıkları da bilinmektedir.

Arkadaş canlısı hayvanlardır ve çok meraklıdırlar. Bu nedenle insanlara kolayca yaklaşabilirler. Lamalar, tıpkı alpakalar gibi, ABD’deki bakımevi ve hastanelerde sertifikalı terapi hayvanları olarak yer almaya başlamıştır.

Mutlu ya da bir şeyi merak eden lamalar kulaklarını yukarı diker. Mutsuz ya da heyecanlı ise kulaklarını arkaya yatırır.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?