Latin Amerika Ülkeleri Hangileridir? Latin Amerika Hakkında Bilgi
Latin Amerika ülkeleri hangileridir? Hangi ülkeler Latin Amerika ülkeleri grubuna girer? Latin Amerika ülkelerinde hangi diller konuşulur? Bu yazımızda Latin Amerika kavramını ele alıyoruz.
Amerika kıtasında Latin dillerinin yaygın olarak konuşulduğu ülkeler ve hatta Güney Amerika’daki tüm ülkeler Latin Amerika ülkeleri olarak tanımlanır. Bu dillere İspanyolca ve Portekizce örnek olarak gösterilebilir. Bunun dışında Latin Amerika, bir zamanlar İspanyol, Portekiz ve Fransız sömürge imparatorluklarının bir parçası olan Amerika’nın tüm bölgeleri olarak da tanımlanır. Yani bu tabirin kesin ve net bir tanımı yoktur.
Coğrafya açısından bakıldığında karasal anlamda dünyanın %13’lük bir bölümünü kapsamaktadır.
Latin Amerika teriminin kökeni konusunda kesin bir bilgi yok fakat 19. yy.da ortaya çıktığı bilinmektedir. Temel olarak Amerika’da bir Fransız İmparatorluğu ortaya çıkarma çabasının bir parçasıdır. Başlangıç noktası Fransızların Meksika’yı işgaline dayanır. 19. yy.da Fransızlar, Amerika’daki İngiliz emperyalizmine karşı burada “Latin ırkı” kavramını ön plana çıkarmışlardır. Böylece aynı zamanda İspanyol ve Portekiz desteğini de arkasına almayı amaçlamışlardı. Ayrıca Meksika’nın Fransa ile kültürel bağını vurgulamak amaçlanmıştır. Ancak tüm bunlara karşın Latin Amerikalı iki tarihçi Arturo Ardao ve Miguel Rojas Mix’in belirttiğine göre bu terim gerçekte Amerika’daki emperyalizm projelerine karşı kullanılmıştı. Buna göre “Latin Amerika” terimi 1856 yılında Orta Amerikalı ve Güney Amerikalıların, ABD’nin Güney Yarımküreye yayılmasını protesto etmek için kullanılan bir terimdi.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Latin Amerika Ülkeleri Hangileridir?
Latin Amerika ülkeleri olarak kabul edilen 21 ülke vardır. Bunlar; Arjantin, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Rika, Şili, Uruguay, Venezuela’dır.
Latin Amerika’da Hangi Diller Konuşulur?
Latin Amerika’da en fazla konuşulan diller İspanyolca ve Portekizce’dir. Örneğin İspanyolca’nın konuşulma oranı %60, Portekizce’nin konuşulma oranı ise %30’dur. Diğer diller ise Maya dilleri, Kızılderili dilleri, İngilizce, Fransızca, Felemenkçe ve İtalyanca gibi dillerdir.
Latin Amerika’da konuşulan dilleri şöyle listeleyebiliriz;
- Arjantin: Resmi dili İspanyolca
- Bolivya: İspanyolca, Quechua, Aymara, Guaraní dışında 33 dilin konuşulduğu bir ülkedir.
- Brezilya: Resmi dili Portekizce
- Dominik Cumhuriyeti: Resmi dili İspanyolca
- Ekvador: Resmi dili İspanyolca
- El Salvador: Resmi dili İspanyolca
- Guatemala: Resmi dili İspanyolca
- Haiti: Fransızca ve Haiti Kreyolu resmi dilleridir.
- Honduras: Resmi dili İspanyolca’dır. İngilizce’nin yanı sıra Garifuna, Miskitoca gibi yerel diller
- Kolombiya: İspanyolca dışında 68 Kolombiya dili konuşulur.
- Kosta Rika: Resmi dili İspanyolca
- Küba: Resmi dili İspanyolca
- Meksika: İspanyolca dışında bir çok yerel dil
- Nikaragua: Resmi dilleri İspanyolca ve Miskitoca
- Panama: Resmi dil İspanyolca
- Paraguay: Resmi dili İspanyolca ve Guarani
- Peru: Resmi dili İspanyolca
- Porto Riko: Resmi dili İspanyolca ve İngilizce
- Şili: Resmi dili İspanyolca
- Uruguay: Resmi dili İspanyolca
- Venezuela: Resmi dili İspanyolca
Latin Amerika’da Hangi Din Etkilidir?
Latin Amerika nüfusunun %90’ı Hristiyanlık dinine mensuptur ki bu oran aynı zamanda dünya üzerindeki Hristiyanların %19’u anlamına gelmektedir. Aynı zamanda %82’si Katolik, geri kalan ise diğer mezheplerdendir.
Hristiyanlık dışında Yahudilik, Şinto, Budizm gibi dinler de etkilidir. Bu dinlere mensup nüfus daha çok Brezilya, Arjantin ve Peru gibi ülkelerde yaşar.
Latin Amerika Irkları
Toplamda yaklaşık 400 milyon insanın yaşamakta olduğu Latin Amerika’da çok çeşitli ırklar bir arada yaşar. Bu nedenle neredeyse her ırktan insanı burada görmek mümkündür. Örneğin Afrikalılar, Kızılderililer, Slavlar, Avrupalılar, Asyalılar, Araplar bunlardan bir kaçıdır. Bazı Latin Amerika ülkelerinde en fazla potansiyele sahip ırklar şöyledir;
Uruguay: %88 Beyaz ırk
Arjantin: %85 Beyaz ırk
Brezilya: %47 Beyaz ırk
Şili %52 Beyaz ırk
Kolombiya: %49 Mestizolar (Yerli-Avrupalı kökenliler)
Ekvador: %56 Mestizolar
Paraguay: %75 Mestizolar
Venezuela: %49 Mestizolar
Peru: %45 Kızılderili
Bolivya %55 Kızılderili
Haiti %86 Siyahlar
Dominik Cumhuriyeti: %75 Melezler
Latin Amerika Ekonomisi Nasıldır?
Yapılan araştırmalara göre 2050 yılına kadar dünyanın en büyük ekonomileri Çin, Hindistan, Japonya, Almanya, İngiltere ve ABD ile birlikte Latin Amerika ülkeleri olan Meksika ve Brezilya da olacak. Ancak günümüzde, Latin Amerika dünyada gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu bölgedir.
Kişi başına düşen milli gelir üzerinden değerlendirdiğimizde Arjantin, Şili, Panama ve Uruguay’da bu oran yüksekken diğer yandan başta Haiti olmak üzere Honduras, Nikaragua ve El Salvador gibi ülkelerde oldukça düşüktür. Ekonomik güç anlamında alt sıralarda yer alan ülkelerde suç oranlarının da yüksek olduğu görülmektedir. Bu yüzden Latin Amerika bir çok otorite tarafından dünyanın en tehlikeli bölgesi olarak değerlendirilmektedir. Bunun sebebi de bölgedeki sosyal eşitsizlik ve gelir eşitsizliğine bağlanmaktadır. Örneğin El Salvador ve Honduras’ta cinayet oranları çok yüksektir. Zaten genel olarak da Latin Amerika’daki cinayet oranları dünyadaki en yüksek orandır. En düşük cinayet oranına sahip Latin Amerika ülkeleri ise Şili, Peru, Arjantin, Uruguay ve Paraguay’dır.
Bu konu ilginizi çektiyse Balkan Ülkeleri Hangileridir?, İskandinav Ülkeleri Hangileridir? ya da Orta Amerika Ülkeleri Hangileridir? başlıklı içeriklerimize de göz atabilirsiniz.