Leopar (Pars) Nerede Yaşar? Türkiye’de Leopar Yaşıyor mu?
Leopar (Pars) nerede yaşar? Türkiye’de leopar yaşıyor mu? Afrika ve Asya’nın vahşi kedilerinden biri olan leopar, pars olarak da bilinir. Yani leopar ve pars aynı hayvanlardır. Leoparın bilimsel adı da “Panthera pardus”tur. Leopar kelimesi Latince’de aslan anlamına gelen Leo kelimesiyle benekli anlamına gelen pard kelimelerinden meydana gelir. Siyah renkli leopara panter denir. Panter kelimesi ise Romalıların, vahşi hayvanları yakalamak için kullandığı av ağı olan “panthera” kelimesinden gelir.
Doğal habitatlarının yok olması, kürkleri için avlanmaları gibi sebeplerle nesli tehlike altındadır.
Leopar (Pars) Nerede Yaşar? Türkiye’de Leopar Var mı?
Leoparların nesli tükenme tehlikesi altında olsa da vahşi kediler arasında en geniş dağılıma sahip türdür. Afrika ve Asya’nın ormanlarında, çöllerinde, otlaklarında, dağlarında yaşayabilirler. Afrika’nın sıcak bozkırları, Hindistan ve Malezya’nın yağmur ormanları, Çin’in soğuk ve karlı dağları gibi geniş bir yaşam alanları vardır. Kara panterler en çok tropikal ormanlarda yaşarlar.
Kurak bölgelerde yaşayan leoparların rengi daha soluk sarıyken ormanlarda yaşayanların frengi daha koyu altın rengidir. Doğu Afrika’daki leoparların benekleri dairesel, Güney Afrikadakilerin kareye yakın, Asya leoparların benekleri ise daha büyüktür.
Türkiye’de leoparın varlığı ilk kez 1974 yılında acı bir şekilde öğrenildi. 1974’te Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bir insana saldırarak öldürdükten sonra vurularak öldürüldü.
2010 yılında ise Siirt Gabar Dağı yakınlarında bir leopar öldürülmüştür. 2013 yılında bu kez Diyarbakır Çınar ilçesinde görülen bir leopar av tüfeğiyle vurularak öldürülmüştür. Ancak bu hayvanların Anadolu parsı değil İran parsı olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de hala yaşamakta olan leopar popülasyonunun varlığı kanıtlanmış değildir.
Leoparın Özellikleri Nelerdir?
Aslan, kaplan ve jaguardan sonra dördüncü büyük kedi türü olan leopar (pars), ağaçlara en iyi tırmanabilen kedi türüdür. Ağırlıkları 50-90 kg arasında değişir. Ortalama uzunlukları ise 2 metre kadardır. Diğer vahşi kedilere göre leoparın bacakları daha kısa, kafatası nispeten daha büyüktür.
Postlarının üzerindeki benekler, tıpkı insanların parmak izi gibi her birinde farklıdır.
Yalnız yaşayan hayvanlardır ve gececildirler. Antilop, impala, geyik, sığır ve babun, leoparların avları arasındadır. İnsanlar için de oldukça tehlikelidirler. Çakal, tilki ve çita avladıkları da bilinir.
Keskin işitme ve görme duyuları onları iyi bir avcı yapar. Bazen avlarını pusuya düşürmek için ağaç tepelerine gizlenir ve oradan avlarının üzerlerine atlarlar. Bir erkek leopar günde 3,5 kg et, dişi leopar yaklaşık 3 kg et tüketir. 2-3 günde bir su içerler. Leoparların doğadaki en tehlikeli düşmanı ayılardır. Nil timsahı, aslan ve kaplanlar da leoparlara saldırır. Bazı zamanlarda avlarını sırtlanlara kaptırırlar.
Yaklaşık 100 günlük gebelik süreci vardır ve dişi leopar genellikle 2 yavru dünyaya getirir. Yavruların gözleri yaklaşık 1 hafta sonra açılır. 3 aylık olduklarında annelerinden avlanmayı öğrenmeye başlarlar. Yaklaşık 2 yaşına geldiklerinde de annelerinden ayrılırlar. Leoparların vahşi doğadaki ortalama ömrü 15-17 yıldır. En uzun ömürlü leopar 24 yıl yaşamıştır.
Leoparların sekiz alt türü vardır. Bunlar;
- Afrika leoparı (en yaygın alt tür)
- Hint leoparı
- Java leoparı
- Arap leoparı (en küçük alt türdür)
- Anadolu leoparı
- Amur leoparı
- Çinhindi leoparı
- Sri Lanka leoparı
Kar leoparı ve bulutlu leopar, panthera pardustan ayrı türlerdir. Kar leoparı Asya dağlarında yaşar. Gerçek leoparlardan daha küçüktürler.
Bulutlu leoparlar Asya’nın ormanlarında yaşar. Büyük ve bulut şeklinde lekeleri vardır.