Prolaktin Hormonu Nedir? Prolaktin Yüksekliği Neden Olur?

Prolaktin Hormonu Nedir

Prolaktin hormonu nedir ve prolaktin hormonu neden ve nasıl yükselir gibi soruların cevabı için buyrun içeriğimize.

Karmaşık bir yapıya sahip olan kadın anatomisi bir çok değişken faktörü de bünyesinde barındırıyor. Bu faktörlerden bir tanesi de hormonlardır. Bu hormonlar prolaktin ile birlikte LH, FSH, Estradol gibi hormonlardır. Kadın ya da insan bünyesi için hormonal denge önemlidir. Eğer yukarıda saydığımız hormonların bir ya da daha fazlasının değeri yüksek ya da düşük ise, bu bizim için bir uyarı niteliği taşıyabilir. Prolaktin değerlerinin yüksek olması da göz önünde bulundurulması gereken bir konudur.

Prolaktin Nedir?

Peki prolaktin hormonu nedir? Kadınlar için neden önemlidir? Prolaktin, doğrudan beyinden salgılanan bir hormondur. Daha doğrusu beyindeki hipofiz bezinin görevlerinden biri prolaktin hormonunu salgılamaktır. Bu hormonun birincil görevi ise kadın bünyesinde süt üretimini sağlamaktır. Nitekim prolaktin hormonu halk arasında süt hormonu adıyla bilinir.

Ana görevi süt üretmek olan prolaktin hormonu hamileliğin sekizinci haftasıyla birlikte hazırlıklara başlayarak yükselişe geçer. Amaç, doğumla birlikte annenin bebeğini besleyebileceği sütü layıkıyla üretebilmektir. Buradan hareketle şöyle diyebiliriz; prolaktin hormonu değerleri hamilelik döneminde yükselir ve olması gereken budur. Hamilelik döneminde prolaktin hormonu seviyesinin düşük olması ise istenmeyen ve beklenmeyen bir durumdur.

Prolaktin Nedir?
Prolaktin Hormonu Nedir?

Prolaktin Hormonu Neden Yükselir?

Peki herhangi bir gebelik durumu yoksa ve prolaktin hormonu yüksekse ne olur ya da bu durum neden kaynaklanır? Hamilelik söz konusu olmadığı halde prolaktin hormonu değerleri neden yükselir? Gebelik dışı bir dönemde prolaktin hormonu yüksekliği ile ilgili bir çok sebep ortaya konulsa da doktorlar kesin ve net bir sebep söyleyemiyor. Prolaktin hormonunun diğer bir adının süt hormonu olduğunu söylemiştik. Bir diğer adı ise stres hormonudur. Yani aşırı stres prolaktin yüksekliğinin en büyük faili olarak gösteriliyor. Onun dışında protein sağlığımız için yararlıdır ancak gereğinden fazla tüketmenin prolaktin yüksekliğine sebep olduğu söylenir. Vücuda yapılan masaj, meme başlarının uyarılması, kullanılan bazı depresyon ve tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları, östrojen ilaçları prolaktini yükseltebiliyor.

Bu saydıklarımız olağan durumlar. Ancak bazı rahatsızlık durumlarında da prolaktin hormonu yükseliyor. Tıp dilinde hiperprolaktinemi denilen prolaktin yüksekliği hipofiz bezinde iyi huylu tümör (adenom) olması, hipofiz bezinin travmaya uğraması, tiroid ve böbrek yetmezliği, siroz, polikistik over sendromu gibi durumlarda görülür.

Prolaktin Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?

Prolaktin yüksekliği gebeliği engelleyebilen bir durum olduğu için çoğu kadın gebe kalamama şikayetiyle doktora başvurduğunda bu sorunu öğrenir. Ayrıca adet düzensizliği yapar, adet kanama miktarının azalmasına sebep olur. Süt hormonu olduğu için bazı kadınlarda gebelik olmadığı halde göğüsten süt gelmesi şeklinde kendini belli eder.

Prolaktin Hormonu Seviyesi Nasıl Düşer?

Neyse ki tedavisi kolaydır; ilaç tedavisi. Stresten tamamen uzak durarak ilacın doktorun önerdiği şekilde kullanılması durumunda bu dertten kurtulmak mümkün. Tedavinin süresi bünyeye göre değişir. Prolaktin üst sınırı 25’tir. Kimisinde 70-80’lere dayanan prolaktin düzeyi 1 aylık ilaç kullanımında rahatlıkla normale dönebilirken kimisinde 30 olan prolaktin seviyesi 3-6 aylık ilaç tedavisiyle normale dönebilir. Yani ilaç tedavisi olurken aynı zamanda beyninize komut gönderin. Pozitif düşünün, stresten kesinlikle uzak durun. Unutmayın ki prolaktin hormonu beyinden salgılanıyor, yani her şey beyinde bitiyor.

NOT: Değerli okuyucularımız, bu içerik sadece prolaktin konusu ile ilgili bilgilendirme amacı taşır. Prolaktin yüksekliğinden muzdarip iseniz en doğru yöntem uzman bir doktora başvurarak doktorunuzun göstereceği yolda tedavi olmaktır. Yapacağınız yorumlarda lütfen ilaç ismi vermekten kaçınınız. Doktor tavsiyesi dışında da ilaç kullanmaktan katiyetle kaçınınız.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?