Salyangoz Nasıl Bir Hayvandır? Salyangozların İlginç Özellikleri
Salyangoz nasıl bir hayvandır ve özellikleri nelerdir? Salyangozlar, dünyadaki en eski hayvan türlerinden biridir. Nitekim yaklaşık beş yüz milyon yıldan beri yeryüzünde yaşamaktadırlar. Salyangozlar hakkında ilginç bilgilere bu içeriğimizde ulaşabilirsin.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Salyangoz Nasıl Bir Hayvandır?
Yeryüzünde altmış binden fazla salyangoz türü olmakla birlikte karada ve suda yaşayanlar olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar.
Salyangoz Kabuğu
En ilginç özelliklerinin başında sırtlarında taşıdıkları sarmal kabuklar gelir. Bu kabuk, kalsiyum ve karbonattan oluşan sert bir yapıya sahiptir. Salyangozların yumuşak vücutlarını ve iç organlarını korumakla görevlidir. Kendilerini tehdit altında hissettiklerinde tıpkı kaplumbağalar gibi kabuklarına çekilirler. Kabuklarıyla birlikte doğarlar ve salyangoz büyüdükçe kabuğu da büyür. Salyangoz kabuğu ne kadar büyükse salyangozun yaşı da o kadar büyüktür. Salyangozlar kabuk değiştirmez. Kabuklarındaki küçük hasarları onarabilirler ancak kabukları tamamen kırılırsa hayatta kalamazlar.
Zengin bir kalsiyum kaynağı olan salyangoz kabuğu; inşaat, seramik, kağıt, boya ve hayvan yemi endüstrisinde kullanılmaktadır. Salyangoz kabukları, kağıt kapasitesini arttırmak için dolgu malzemesi olarak kullanılır.
Dünyanın En Yavaş Canlılarından Biri
Ön plana çıkan diğer özellikleri ise inanılmaz derecede yavaş hareket etmeleri ve salgılarıdır. Bir salyangoz hiç durmadan hareket halinde olsa bile 1 kilometreyi tamamlaması 1 haftayı geçer. Saatte 1 metre kadar ilerleyebilirler
Her çeşit yüzeyde daha kolay hareket etmelerini sağlayan mukus salgılarlar. Salgıladıkları mukus, sürtünmeyi azaltarak vücutlarına zarar gelmesini önler. Salyangozların koruyucu mukusları, keskin bir jilet üzerinde hareket etseler bile onları koruyabilir.
Bahçe salyangozlarının mukusu ciltteki kırışıklıklar, lekeler ve yara izi tedavisi için kullanılmaktadır.
Bazı salyangozlar kış uykusuna yatar. Kış uykusu sırasında vücutları kurumasın diye de mukus tabakasıyla kaplarlar. Aynı işlemi yaz kuraklığında da yaparlar.
Salyangozlar, vücutları tuzla temas ettiği takdirde ölürler. Tuz, vücutlarındaki mukusla karıştığında bir çözelti oluşur. Bu çözelti vücutlarındaki suyu emer ve bu da salyangozun dehidrasyon sonucu ölmesine neden olur.
Salyangoz Ne Yer?
Yiyecek konusunda çok seçici değildirler. Bitkiden hayvan atıklarına kadar her şeyi yiyebilirler. Türlerine göre otobur, etobur, omnivor olabilirler. Otçul salyangozlar bitki, ağaç kabuğu, tebeşir ve hatta kireç taşı yer. Etobur salyangozlar ise solucan, sümüklü böcek, böcek larvaları vb ile beslenir. Yumurtadan yeni çıkan salyangozlar kendi yumurtalarını ve kardeşlerinin yumurtalarını yiyebilirler.
Salyangozların İlginç Özellikleri
- Salyangoz böcek ya da sürüngen değildir. Ahtapot ve kalamar gibi yumuşakçalar sınıfına dahildirler.
- Salyangoz ve sümüklü böcek aynı hayvan değildir. En ayırt edici fark sümüklü böceklerin kabuğunun olmamasıdır.
- Antarktika da dahil olmak üzere salyangozlar dünyanın her yerinde yaşayabilir.
- Salyangozlar sağırdır. Hiçbir şekilde duyamazlar ancak görürler ve çok iyi koku alırlar.
- Birçok salyangoz türü hermafrodittir. Yani hem erkek hem dişi üreme organlarına sahiptirler. Başka bir deyişle hem erkek hem dişidirler.
- Salyangozların ömrü 3-7 yıl arasında değişir. Ancak esaret altında 15 yıla kadar yaşayabilirler.
- Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere salyangozlar birçok ülkede yiyecek olarak tüketilmektedir. Ancak bazı salyangozlar yiyecek olarak tüketildiği takdirde menenjit gibi ciddi hastalıklara sebep olabilecek parazitler barındırır. Bu nedenle salyangoz tüketiminde hijyen ve pişirme koşullarına dikkat edilmelidir.
- Salyangozların omurgası yoktur.
- Bir bahçe salyangozu 430 yavru dünyaya getirebilir.
- Salyangozlar gece hayvanlarıdır. Yani genellikle geceleri aktiftirler. Gündüzleri de salyangoz görmek mümkündür. Ancak güneş ışığından hiç hoşlanmazlar bu yüzden de onları gündüzleri yağmurlu ve bulutlu havalarda görebilirsiniz.
- Salyangozlar bir karınca kadar güçlüdür. Nitekim vücut ağırlıklarının 10 katına kadar ağırlık kaldırma potansiyeline sahiptirler.
- Radula adı verilen minicik dişleri vardır. Bir salyangozun ağzında yaklaşık 12 bin radula vardır. Deniz salyangozunun dişleri karbonu elmasa dönüştürecek aşırı basınçlara karşı bile dayanıklıdır.
- Deniz salyangozlarından “koni salyangozları” zehirlidir ve insanlar için ölümcül olabilir. Bu türün, 30 insanın ölümüne sebep olduğu biliniyor.
- Deniz salyangozları solungaçlarıyla, kara salyangozları akciğerleriyle nefes alır. Bazı tatlı su salyangozlarının hem solungacı hem akciğeri vardır.
- Sıcak ve kurak havalarda yeraltını kazıp oraya sığınırlar.
- En küçük kara salyangozu iğne deliğinden geçebilecek kadar küçüktür.
- Çiçeklerden ve bitkilerden gelen polenler vücutlarına ve kabuklarına yapışır ve onu çiçekten çiçeğe taşırlar. Yani salyangozlar aynı zamanda polen taşıyıcıdır.
- Dünyanın en büyük salyangozu 70 cm boyundaki Avustralya salyangozudur.
- Doğumda önemli ölçüde vücut kütlesi kaybederler ve salyangozların 1/3’ü doğumdan sonra ölür.
- Bir salyangozun uykusu günlerce hatta yıllarca sürebilir.