Tropikal Fırtına Nedir? Tropikal Fırtına Nerelerde Görülür?
Tropikal fırtına nedir ve tropikal fırtına nerede görülür? Kasırga, tayfun ve siklon kavramlarının ortak adının tropikal fırtına olduğunu ve oluştukları bölgeye göre isimlendirildiklerini Kasırga Nedir? başlıklı içeriğimizde açıklamıştık. Bu içeriğimizde ise Tropikal Fırtına nedir ve nerelerde görülür sorusunun cevabı üzerinde duruyoruz. Ayrıca Tropikal Fırtınaların Etkileri başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Tropikal Fırtına Nedir?
Tropikal bir fırtına, düşük basınç merkezli, düşük seviyeli atmosferik sirkülasyonlu, şiddetli rüzgâr, yağmur ve fırtınalar üreten, gök gürültüsüne neden olan, sarmal yapıda hızla dönen bir fırtına sistemidir. Oluştuğu yere yani konumuna ve şiddetine bağlı olarak birçok farklı isimlerle anılabilir. Bu isimlerden bazıları; tropikal fırtına, kasırga, tayfun, tropikal depresyon, tropikal siklondur. Fakat hepsinin temeli aynıdır. Sadece dünya çapında isimleri farklıdır.
Kasırgalar, Atlantik Okyanusu ve Kuzeydoğu Pasifik Okyanusunda sıkça görülen bir tropikal fırtına çeşididir.Tayfun ise Pasifik okyanusunda görülür. Tropikal bir fırtına yıkıcı, tehlikeli ve ölümcül olabilecek şiddetli rüzgâr ve yağışlara sebep olabilir. Bu nedenle uzayda yapay uydular kullanılır. Bu yapay uydular, insanların tropikal fırtınanın geleceğini bilmesini ve hazırlıklı olmasını sağlar, halk da buna göre önlem alır.
Uzaydan bakıldığında tropikal fırtınalar, bulutlardan oluşan ve şiddetli dönen büyük girdaplara benzetilir. Tropikal fırtına Coriolis kuvveti nedeniyle oluşan rüzgarlardır. Yani tropikal fırtınaların dönmesinin sebebi Coriolis kuvvetidir. Zaten bu kuvvet gezegenin dönmesinde de rol oynar.
Sarmal yapıdaki bir tropikal fırtınanın ortasında kalan boşluğa ise göz denir. Göz, yağmurun olmadığı ve rüzgâr hızının fazlasıyla düşük olduğu bir bölgedir. Bunun nedeni bu bölgede havanın alçalıyor olmasıdır. Kümülonimbüs adı verilen devasa bulutlar gözü çevreler ve göz duvarını oluşturmuş olurlar. Bu bölgede hava yükselici harekette olduğu için bölgede yağış çok fazladır ve rüzgâr hızı fazlasıyla şiddetlidir. Güneş enerjisi sayesinde okyanusların yüzeylerinin sıcaklığı arttığında suyun üzerindeki sıcak hava yükselir ve basınç düşer. Hava hızla yükseldikçe nemli hava okyanusun üstünden çekilir ve şiddetli rüzgarların oluşmasına sebep olur. Yükselen sıcak hava kıvrılır aynı zamanda da soğur. Taşıdığı su buharı yoğunlaşarak devasa kümülonimbüs bulutlarını oluşturur ve bu bulutlar da fırtınanın gözünü oluşturur.
Tropikal Fırtınalar Nerelerde Görülür?
Tropik okyanuslar yılda yaklaşık 100 tropik fırtına üretirler ve bunların çoğunluğu şiddetlidir. Bu fırtınaların neredeyse hiçbiri, kutuplarda ve yakınlarında oluşmaz çünkü tropikal fırtınaların oluşmalarına, soğuk yerler oldukları için elverişli yerler değillerdir. Güney Atlantik’teki Peru Akıntısı ve Doğu Güney Pasifikteki Benguela Akıntısı yüksek enlemlerden soğuk su taşıdıkları için, bu bölgelerde tropikal fırtınalar fazla görülmez.
Pasifik Okyanusu en fazla tropikal fırtınanın görüldüğü yerdir hatta dünyada görülen en güçlü fırtınalar Batı Pasifik’te meydana gelir. Hint Okyanusu’nda ve Atlantik Okyanusu’nda da sık görülen bir fırtına çeşididir. Fırtınaların en çok vurduğu ülkeler ise; Küba, Madagaskar, Vietnam, Tayvan, Avusturalya, ABD, Meksika, Japonya, Filipinler ve Çin.