Karıncayiyen Nedir, Nerede Yaşar? Karıncayiyen Hakkında Bilgi

Karıncayiyen Nedir?

Bu içeriğimizde Karıncayiyen Nedir sorusunu cevaplarken karıncayiyenin fiziksel özellikleri, beslenmesi, yaşam alanları, davranış özellikleri gibi bilgileri de paylaşıyoruz.

Karıncayiyenin dört türü olmakla birlikte büyük karıncayiyen; böcekyiyen, upuzun burnu, uzun tüyleri, kuyruğu ve pençeleri olan memeli bir hayvan türüdür. Diğer türlerine göre daha iri yapılıdır. Örneğin boyları 2 metreye kadar ulaşır, ağırlıkları ise ortalama 35 kg.dır.

Karıncayiyenin Nedir?

Büyük karıncayiyenin  boyunun 2 metreye kadar ulaştığını söylemiştik. Bununla birlikte sadece kafasının uzunluğu 30 cm.dir. Kafa uzunluğunun büyük bölümünü burnu oluşturur. Boru gibi uzayan burnu karıncaları avlamakta onlara büyük kolaylık sağlar. Burnunun uzunluğuna karşın göz ve kulakları daha küçüktür. İnanılmaz hassas bir koku alma yeteneği vardır ancak gözleri pek keskin değildir.

Gri-beyaz,siyah-kahverengi arası renkleri vardır. Örneğin ön ayakları beyaz, kuyrukları genellikle kahverengidir.

Genellikle karınca ile beslendikleri ve tembel bir hayvan oldukları için bu hayvanların metabolizmaları pek güçlü değildir. Ayrıca diğer memeli hayvanların normal vücut ısıları 36 derece iken karıncayiyenin 33 derece gibi düşük bir vücut ısısına sahiptir.

Karıncayiyen
Karıncayiyen

Bir kara hayvanı olmasına rağmen yüzme konusunda iyidirler ve hatta yıkanırlar. Ayrıca yiyecek aramak söz konusuysa ağaçlara bile tırmanabilirler.

Ağaç kenarlarına kokularını bırakarak diğerlerine orada olduklarının mesajını verirler. Birbirlerini tükürüklerinin kokusundan bile tanıyabilirler. Dişiler birbirileriyle anlaşabilseler de aynı şey erkekler için geçerli değildir. Karşılaştıklarında birbirlerine saldırıp kavga etmekten hiç çekinmezler. Mücadele sırasında böğürtü benzeri sesler çıkarırlar.

En büyük düşmanları jaguar ve pumadır. Koşarak kaçamayacağını anladığında iki ayağının üzerine kalkarak ön pençeleriyle kendini savunmaya geçer. Bu ön pençelerin hafife alınmaması gerekir zira bir jaguarı pençelerinin gücüyle rahatlıkla öldürebilir.

Yalnız yaşamayı tercih ederler. Bir araya geldikleri dönemler çiftleşme zamanıdır.

Karıncayiyenler kaç yıl yaşar sorusunun cevabına gelince; ortalama ömürleri 16 yıldır.

 Karıncayiyen Ne İle Beslenir?

Karnı acıktığında toprağı kazarak çıkardığı karınca ve termitleri yiyerek beslenirler. Dişleri yoktur ve çiğneme kasları da zayıftır. 50 cm.den uzun olan ve yapışkan bir özelliğe sahip olan dilleri beslenme sırasında karıncaları toplamakta onlara kolaylık sağlar. Avladıkları karıncaları damaklarında ezerler ve avlanma sırasında yuttukları kum ve toprak parçaları midelerinde böcekleri sindirmelerine yardımcı olur. Sadece bir günde 30 bin kadar karınca yiyebilir. İlginç özelliklerinden bir tanesi de yakınlarında su kaynağı olmadığında toprağı derinlemesine kazarak su ihtiyacını giderebilmesidir.

Yiyecek Arayan Bir Karıncayiyen
Yiyecek Arayan Bir Karıncayiyen

 Türkiye’de Karıncayiyen Var mı? Karıncayiyen Nerede Yaşar?

Yaşam alanları Amerika kıtasının savan ve yağmur ormanlarının bulunduğu bölgeleridir. Amerika kıtasının Orta ve Güney’inde yaşarlar ancak bazı bölgelerde nesli tükenmiştir. Uruguay, Kosta Rika, Guatemala; eskiden yaşadıkları ancak şimdi nesillerinin tükendiği yerlerdir. 21. yy. başında sadece 10 yıl içinde %30 oranında nüfuslarının azaldığı bilinmektedir. Bu nedenle de koruma altına alınmış ve ticareti sınırlandırılmıştır. Peki Türkiye’de karıncayiyen var mı? Türkiye doğal yaşam bölgeleri değildir ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi hayvanat bahçesinde 4 tane bulunmaktadır.

Bazı bölgelerde insanlar bu hayvanlardan çeşitli amaçlar için faydalanırlar. Bolivya’da eti için, Gran Chaco’da derisi için, Venezuela’da pençeleri için avlanırlar. İnsanlara karşı herhangi bir tehditleri olmayan zararsız hayvanlar olmalarına rağmen iri görüntüsü nedeniyle tehlikeli sanıldığı için de insanlar tarafından öldürülebilmektedir.

Ormanlık alanlarda yaşamayı severler. Gündüz ya da gece fark etmeksizin aktif olabilirler. Bu durum havanın sıcaklığına göre değişir. Örneğin yaz günlerinde öğle saatlerinde ormanın derinliklerinde serinleyip dinlenmeyi tercih ederler ve gece ya da sabahın çok erken saatlerinde aktif olurlar. Soğuk aylarda ise günün ortasında daha aktif olurlar. Rahat rahat uyuyabilmek için ormanda hafifçe bir çukur kazıp içine yatarlar ve kalın ve tüylü kuyruklarını üzerlerine bir yorgan gibi örtmeyi de ihmal etmezler. Böyle hem üşümemiş hem de kendilerini korumaya almış olurlar.

Annesinin Sırtındaki Bir Karıncayiyen Yavrusu

 Karıncayiyen Nasıl Ürer?

Yalnız yaşamayı tercih ederler ancak çiftleşme zamanları bir araya gelirler. Çiftleşme için belli bir mevsim ya da ay yoktur. Gebelik süresi yaklaşık 6 aydır. 6 ay sonunda dişi karıncayiyen tek bir yavru dünyaya getirir. Anneleri yavrularını tıpkı koala gibi sırtında taşır ve bu süreç yavrular sütten kesilene kadar devam eder.  Anne, yavrularını 10 ay boyunca emzirir ve sürekli temizler. Bu süre sonunda artık anneden ayrılıp kendi hayatlarına devam ederler.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?