Kivi Kuşu Nedir? Kivi Kuşunun Özellikleri Nelerdir?

Kivi Kuşu Nedir?

Kivi Kuşu nedir ve özellikleri nelerdir? uçamayan Kuş Kivi nerenin simgesidir? Doğanın en ilginç hayvanlarından biri olan kivi kuşu sadece Yeni Zelanda’ya özgüdür ve Yeni Zelanda’nın simgesidir. Hatta Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri’nin simgesidir. Yeni Zelanda Rugby Ligi’nin logosunda da kivi yer alır. Kivi kuşunun 5 türü vardır. Nesli tehdit altında olan türlerden biridir ve koruma altına alınmıştır. Yapılan araştırmalarda soyu tükenmiş olan Madagaskar fil kuşlarıyla benzer özelliklere sahip oldukları görülmüştür.

Kivi Kuşu Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Uçamayan bir kuş türüdür ve büyüklüğü bir tavuk kadardır. Rengi kahverengidir. Bacakları kısa ve kalındır,  gagaları uzundur. Gagalarının ucunda bulunan burun delikleri, daha avlarını görmeden tespit etmelerine yardımcı olur. Ki bu, kivileri diğer kuş türlerinden ayıran ilginç özelliklerden bir tanesidir. Kanatları o kadar küçüktür ki tüylerinin altında görünmez bile. Kuyrukları da yoktur.

Uçamayan Kuş Kivi
Uçamayan Kuş Kivi

Kivi Kuşu Duyu Organları

Saçlara benzeyen tüylere sahip kivilerin kanatları oldukça küçüktür ve dolayısı ile tüylerinin altından görünmezler bile. Gözleri çok küçüktür. Bu nedenle görme duyuları da zayıftır. Buna karşılık işitme ve koku alma duyuları daha fazla gelişmiştir. Hatta bir kuşa göre çok gelişmiş koku alma duyuları vardır. Gagalarının ucundaki burun delikleri de bir kuş türü olarak kivilere özgüdür. Bu özellikleri sayesinde böcek ve solucan gibi avlarını görmeye gerek kalmadan koklayıp bulurlar.

Kivi Kuşu Nerede Yaşar?

Yeni Zelanda’ya özgü bir kuş türü olan kiviler daha çok gündüzleri aktiftirler. Kayın ormanları ise en sevdikleri yaşam yerleridir. Bunun dışında çalılıklar, ormanlar ve dağlık bölgeler de yaşam alanları arasındadır.

Kivi Kuşu Tabelası
Yeni Zelanda’da Bir Kivi Kuşu Tabelası

Kivi Kuşu İle Beslenir?

Küçük omurgasızlar, tohumlar, kurtçuklar, solucanlar başlıca besin kaynaklarıdır. Bunun dışında meyve, yılan balığı, amfibi de yerler. Görme yetileri son derece zayıf olduğu için yiyeceklerini koklayarak bulurlar.

Kivi Nasıl Ürer?

Kiviler tüm hayatlarını tek eşli olarak geçirebilirler. Erkek ve dişi 20 yıl boyunca birlikte kalabilirler. Çiftleşme dönemi Haziran ayından Mart’a kadardır. Yılda bir kere yumurta bırakırlar. Kivi kuşunun büyüklüğü bir tavuk kadar olmasına rağmen kivi kuşu yumurtası bir tavuk yumurtasının iki katı büyüklüğündedir. Başka bir deyişle, vücutlarına oranla yumurtaları çok büyüktür. Kuluçka süresi 2 ila 3 aydır. Yumurtasını büyütebilmek için bir dişi kivinin normal gıdasının üç katını yemesi gerekir.

Kivi Kuşu Türleri Nelerdir?

Kivilerin alt türleri ve özellikleri şöyledir:

1.Büyük Benekli Kivi(Roroa) Kuşu

En büyük tür olan roroaların boyu 45 cm.dir. Ağırlıkları ortalama 2,5-3 kg.dır. Rengi gri-kahverengi arasıdır. Yılda bir tane yumurta bırakır. Yaklaşık 20 bin benekli kivi olduğu tahmin edilmektedir. Yeni Zelanda şehri Nelson’un kuzeybatı bölgelerinde ve dağlık alanlarda yaşarlar.

2. Küçük Benekli Kivi Kuşu

Küçük ve narin bir türdür. Ortalama boyu 25 cm, ortalama ağırlığı ise 1,3 kg.dır. Erkek kivinin kuluçkaya yatması en ilginç özelliklerinden biridir. Domuzlar ve kedilerin saldırılarına maruz kalırlar ve çoğu zaman bu saldırılardan kendilerini koruyamazlar. Sonuç olarak bu savunmasızlık da onların popülasyonlarının azalmasına sebep olur. Yeni Zelanda’nın 5 km. ötesinde bulunan Kapiti Adası’nda yaşarlar. Buradaki küçük benekli sayısı yaklaşık 1400’dür.

3. Okarito

Bu kivi türü henüz 1994 yılında tanımlanmıştır. Gri-beyaz tüyleri vardır. Dişiler bir mevsimde 3 yumurtaya kadar bırakabilirler. Bu yumurtaların her birini farklı bir yuvaya bırakır. Hem erkek hem dişi kivi kuluçkaya yatar. Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nda yaşarlar. Yapılan araştırmalarda eskiden çok daha fazla kivi kuşunun bu bölgede yaşadığı görülmüştür.

4. Güney Kahverengi (tokoeka)

Büyük kivi türlerindendir ve sayıları da diğer türlerine nispeten daha fazladır. Tüyleri açık kahverengidir. Yaşadıkları yer Yeni Zelanda’nın Güney Adası’dır. Boyları ortalama 40 cm.dir.

5. Kuzey Adası Kahverengi

Ortalama boyları 40 cm, ağırlıkları 2,5 cm.dir. Ağırlıkları ise ortalama 2.5 kg.dır. Diğer türlerinde olduğu gibi erkekler dişilerden daha büyük ve daha ağırdır. Kırmızı-kahverengi tüyleri vardır. Erkek kuluçkaya yatar ve dişi genellikle iki yumurta bırakır. Diğer türlerine kıyasla yaşam alanları daha geniştir ve popülasyonu en fazla olan türdür. Sayılarının yaklaşık 35 bin civarında olduğu düşünülmektedir.

Siz De Bir Yorum Bırakın! Yorumlarınız bizim için çok değerli.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?