Doğada Kamp Kurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde özellikle büyükşehirde gerçekleşen yoğun betonlaşma ve kentleşme ile, insanların çoğu suni alanlardan kaçınarak doğada kamp ile vakit geçirmeyi istemektedir. Bu talep beraberinde rutinleşen şehir hayatından uzaklaşmayı, sakinleşmeyi, kentleşmenin getirdiği kirliliklerden arınma isteğini de getirmiştir. Yeni heyecan ve gerilim arayışları da bunların yanında dikkat çekmektedir. İnsanlar maruz kaldıkları psikolojik ve fiziksel baskılardan kısa süreli uzaklaşmak için tercih ettiği yöntemlerden bir tanesi de doğada yapılan, doğa ile iç içe olunan etkinliklerdir. Tercih edilen etkinliklerle birlikte doğada yapılan sporlara ve kamp turizmine olan ilgi artış göstermektedir.

Doğada Kamp Nedir? Kamp Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Açık hava sporlarının yapımı için ormanlık ve dağlık alanlar elverişlidir. Kamp faaliyetine ev sahipliği yapacak alanı kararlaştırmadan önce, seçilen alanın herhangi bir doğal afete yol açmayacak bölgede olduğundan emin olunmalıdır. Örneğin; dere kenarına kurulan bir kamp merkezi, sel taşkınlarında can ve mal kaybına yol açabilir. Benzer olarak, dağ eteğinde kurulan bir kamp merkezi olası bir çığ felaketinde, can ve mal kayıplarına yol açabilir. Kamp kurulan alanda karşılaşılabilecek olumsuzluklara karşı önceden hazırlıklı olunmalıdır. Doğanın ev sahipliği yaptığı sporlar ve etkinlikleri düzenlerken ekolojik dengeyi bozulmamasına, çevreyi olumsuz etkilenmemesine, kirliliğin oluşmamasına dikkat edilmelidir. Yapılan kamplardan sonra çevrede unutulan çöpler, orman yangınlarına neden olabilmektedir, önlem alınması gerekir. Çevre kirliliğinin oluşmasının temel nedeninin doğanın insanların faaliyetlerinden ortaya çıkan kirlilikleri, kendiliğinden gidermede yaşadığı sorunlardır.

Kamping ve Kampçılık Nedir?

Kamp; çadır, karavan, barınak ve bunun gibi yerlerde konaklama sağlayarak gerçekleşen, doğada kalarak şehir hayatının ve konfor alanının dışına çıkılan bir aktivitedir. Günümüzde giderek yaygınlaşan kamp kültürü; insanlara dinlenmeleri, doğada vakit geçirmeleri, sportif aktivitelerde bulunmaları için olanak sağlamaktadır. Kamp doğada vakit geçirmenin yanında, minimaliz bir etkinliktir.

Kamping nedir, kamping hakkında bilgi
Kamping Nedir?

Kamp alanı olarak kullanılacak bölgenin; açık bir alanda, doğal afet riskiyle karşılaşılmayacak, doğu ve güneye bakacak, hava durumlarının yaratacağı olumsuz etkilerden zarar görmeyecek, alanlarda yapılması kamp konforunu arttırarak, hayati riskleri azaltmaktadır. Kamp alanı olarak kullanılacak bölgeden temiz suya ulaşım kaynağı bulunmalıdır.

Kamping Türleri

Kamping türlerini; Rekreasyonel, transit, transit-rekreasyonel ve organizasyon kampingleri şeklinde dörde ayırabiliriz. Transit Kampingler, kısa süreli yapılacak konaklamalar için idealdir. Genellikle şehirlerin yakınında veya anayol kavşaklarında tesisleri bulunmaktadır. Rekreasyonel Kampingler, bu kampların asıl amacı dinlenmek ve boş zaman geçirmektir. Doğal zenginliklerin fazla olduğu, rahatlamaya elverişli şehir gürültüsünden ve kirliliğinden uzak, bölgeler seçilir. Transit-Rekreasyonel Kampingler; Transit ve Rekreasyonel Kampingler’in ortak noktası olduğu söylenebilir. Konaklama süresi konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Kuruluş yeri Transit Kamping’tekiyle aynıdır. Organizasyon Kampingler; izciler, rehberler, koçlar rehberliğinde yapılır. Yaş grupları için farklı tercihler bulunmaktadır. Ülkemizde giderek yaygınlaşan doğa ve gençlik kampları bu türün içinde yer almaktadır.

Türkiye’de Kampçılık

Türkiye sahip olduğu, doğal güzellikleri, denizleri, ormanları, gölleriyle birlikte doğada kamp yapmak için elverişli bitki örtüsüne ve iklime sahiptir. Bu bağlamda yer alan etkenler, Türkiye’de kamp merkezlerinin tercih edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye’de seçilen kamp merkezlerinin çoğu iklimin de etkisiyle Ege ve Akdeniz bölgelerindedir. Kamp etkinlikleri günümüzde zaman geçtikçe talebin de arttığı etkinliklerdir. Son zamanlardaki kamp aktiviteleri, Covid-19 ile gelen, doğaya kaçış ve bireyselleşme turizme de yansımaktadır. Bu bağlamda izoleliği de sağlayan kampçılık ve doğada kamp, insanlar için olumlu bir tercih olmuştur. Ülkemizdeki en iyi kamp alanları için; Çadır Kampı Yapılabilecek Türkiye’deki En İyi 15 Yer başlıklı konumuzu inceleyebilirsiniz.

Neden Doğada Kamp Yapılır?

Doğal alanlarda yapılması, farklı aktiviteleri içinde bulundurması, sakinleşme, şehir hayatından uzaklaşma ve benzeri olarak sunduğu imkanlar sebebiyle, kamp aktiviteleri insanlar tarafından tercih edilir. Günümüzde insanlar, iş hayatları sebebiyle kısa süreliğine vakit geçirme amaçlı farklı yerlere seyahat etmeyi tercih etmektedirler. Gittikleri yerlerde gezme, tarihi mekanları görme, dinlenme ve eğlenme gibi faaliyetlere katılırlar. Bu sebeplerle birlikte de tercih edilen aktivitelerden biri doğada yapılan kamplardır.

Kamp faaliyetlerinin öğrenciler, turistler ve halk tarafından çokça tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise ucuz olmasıdır. Kamp etkinliklerinin yapımı basittir. Bu nedenlerin sonucu olarak kamp kültürü yaygınlaşmıştır. Kamp aktiviteleri, doğanın ham ve bozulmamış halinden faydalanılması için olanak tanımaktadır. Bu kamp faaliyetleri; sakinleşmenin, rahatlamanın ve eğlencenin yanında, bulunan az malzemeyle yetinmeye çalışmaktır.

Kamp Çadırlarının Türleri ve Kullanımları

Kamp faaliyetlerinde üçgen çadırlar kullanılırken, doğa yürüyüşlerinde konaklamak için tünel çadırlar, dağcılık faaliyetlerinde yapılan konaklamalar için dome çadırlar tercih edilmektedir. Üçgen çadırların başında ve sonunda iki çubuk bulunur. Rüzgâra karşı dayanıksızlardır. Tünel çadırlar “U” şeklinde iki pollu ve geniş hacimlidir. Rüzgâra dayanımı yüksektir. 3-4 mevsim boyunca kullanılabilirler. Dome çadırlar ise 2 ya da daha esnek pollere sahiptir. Geniş iç hacme sahiptir. Rüzgâr dayanımı çok yüksektir. Çadır kurulurken dikkat edilmesi gerekenler: Çadır kurulacak yerin taşlardan arındırılması gerekmektedir. Çadırlar uzun süre güneş altında bırakılmamalıdır. Gerdirme noktaları dışındaki yerlerden bağlanıp gerilmemelidir. Gerdirme için tente ya da kar eteklerine taş gibi ağır ve köşeli cisimler koyulmamalıdır. Her kullanımın ardından çadırlar kesinlikle temizlenmeli ve tamamen kurutulmalıdır.

Kampçılık Yapılırken Giyilmesi Gereken Kıyafetler

Boyunuza ve kilonuza uygun bir sırt çantası seçmeniz, yürürken taşıdığınız ağırlığın dengelenmesini sağlar. Hareket kabiliyetinizi arttırarak yorgunluğunu azaltır. Kamp yapılacak yerin iklimine ve hava durumuna dikkat edilmelidir. Mevsimlik kıyafetler giyilmelidir. Yağmur, rüzgâr, fırtına gibi durumlara karşı hazırlıklı olunması için önceden uygun kıyafetler hazırda bulundurulmalıdır. Aynı zamanda oluşabilecek aşırı sıcak durumları için, şapka, yanık ve güneş kremleri de alınmalıdır. Giydiğiniz kıyafetlerin, özellikle pantolon ve şortların ceplerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Çadırdan uzaklaştığınız zaman yanınıza alacağınız çakı, telefon, fener ve benzeri eşyaların konulması için cepli kıyafetler gereklidir. Bel çantası veya küçük sırt çantaları da iyi bir seçenektir. Kamp faaliyetini gerçekleştireceğiniz bölgenin zeminine dikkat edilerek uygun bir ayakkabı seçilmelidir.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?