Çadır Kampı Yapılabilecek Türkiye’deki En İyi 15 Yer

Türkiye'deki En İyi 15 Çadır Kamp Noktası

Türkiye sahip olduğu, doğal güzellikleri, denizleri, ormanları, gölleriyle birlikte doğada çadır kampı yapmak için elverişli bitki örtüsüne ve iklime sahiptir. Bu bağlamda yer alan etkenler, Türkiye’de kamp merkezlerinin tercih edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye’de seçilen kamp merkezlerinin çoğu iklimin de etkisiyle Ege ve Akdeniz bölgelerindedir.

Çadır Kampı İçin Türkiye’nin En İyi 15 Kamp Alanı

Doğada yapılacak kamplar için dikkate alınması gereken hususlar vardır. Bunlara; kamp yapılacak bölgenin doğal afetlerden etkilenmeyecek bir bölgede yer alması, doğadaki hayvanların saldırılarına maruz kalınmayacak veya yaşam alanlarına etki etmeyecek alanların seçilmesi örnek gösterilebilir. Türkiye’de kamp için tercih edilebilecek 15 yer aşağıda sıralanmıştır. Bu yerlerin ortak özellikleri; sahip oldukları çevre imkanları, turizm açısından önemli bölgelerde bulunmalarıdır.

Yedigöller Milli Parkı Çadır Kampı / Bolu

Yedigöller Milli Parkında 7 farklı göl bulunmaktadır. Kısaca Yedigöller olarak da isimlendirilen bu göller; Deringöl, Büyükgöl, Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Seringöl ve Küçükgöl’dür. Göllerin hepsinde kamp ve doğa sporları için çeşitli imkanlar bulunmaktadır. Örneğin; dağ yürüyüşleri, dağ bisikleti ve normal bisiklet sürüşleri gibi. Bu bölge oldukça fazla bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Etrafta çöpler bırakılmamalı doğal güzellikler korunmalıdır.

İnbükü Orman Çadır Kampı / Marmaris

Muğla’dadır. Sessiz ve sakin bir ortam arayanlar tercih edebilir. Yaz mevsiminde daha çok tercih edilir. Özellikle yaz mevsiminde yapıldığı için yangın riskine karşı etrafta atıkların bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Kelebekler Vadisi Çadır Kampı / Ölüdeniz

Muğla’da yer almaktadır. 1990’lı yıllarda doğal sit alanı olarak ilan edilmiş ve yapılaşmaya kapatılmıştır. 100’den fazla kelebek türüne ve çok fazla bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Sit alanı olması sebebiyle kalıcı yerleşime izin verilmez.

Yazılı Kanyon / Isparta

Kanyon’da Bizans Dönemine ait ibadet bölümleri, sunak yerleri ve yazılar bulunmaktadır. Bu nedenle Yazılı Kanyon ismini almıştır. Tarihi güzelliklerin korunulmasına ve zarar görmemesine dikkat edilmelidir.

Köprülü Kanyon / Antalya

Çok fazla tarihi ve kültürel zenginlikler barındırması nedeni ile, çok fazla etkinlik seçeneği sunmaktadır. Örnek olarak; rafting, kano, yüzme, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, oryantiring, bisiklet, olta balıkçılığı ve benzeri etkinlikler yapılmaktadır. Sahip olduğu bu imkanlar sayesinde çokça turist çekmektedir.

Akyaka – Gökova Orman Kampı / Gökova

Orman içinde yer alan kamp alanı, yerleşmenin batı kısmında kalmaktadır. Kamp alanında ve ormanda ateş yakmak yasaktır. Dolayısı ile yaz mevsiminde tercih daha fazla olmaktadır. Yaz mevsiminde ise etrafta atık bırakılmamasına özellikle dikkat edilmelidir.

İğneada Longoz Ormanları Çadır Kampı / Kırklareli

Longoz tipi ormanlık alanın, çoğunlukla yağış miktarının yüksek olduğu ilkbahar-kış mevsiminde tabanı sularla dolmaktadır. Bu sebeple sel yaşanabilmektedir. Milli Park sahası iki parçadan oluşmakta, bu iki parça arasında İğneada belde merkezi yer almaktadır. Parkın güney bölümünde Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü, Mert Gölü ile bu göllerin etrafındaki sazlık alanlar, longoz ormanları ve yaprak döken ormanlar; Milli Parkın kuzey bölümünü ise Erikli Gölü ve çevresindeki sazlık alanlar ve bu alanı çevreleyen longoz ormanlarından meydana gelmektedir. Etrafta çöpler bırakılmamalı doğal güzellikler korunmalıdır. Yangın ihtimaline karşı dikkatli olunmalı, çöp bırakılmamalıdır.

Nemrut Dağı Milli Parkı / Adıyaman

Adıyaman ilinin Kahta kentinde bulunmaktadır. Burası Antik bir kenti barındıran bir milli parktır. Nemrut Dağı’nı gören bölgelerde çadırla veya karavanla yapılan kamplar tercih edilmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki; Nemrut Dağı tarihi bir bölge olmasından dolayı sit alanı içinde kamp yapmak yasaktır. Tarihi bölgelerin korunması için özen göstermek gerekir. Dolayısı ile kamp yapmanın yanı sıra kültürel miras da korunmalıdır.

Bafa Gölü / Milas

Tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındırır Bafa Gölü ve çevresi. Bu nedenle hatırı sayılır orada turist çekmektedir. Heraklia Antik Kenti bulunmaktadır. Kültürel güzelliklere ve tarihi mekanların korunmasına dikkat edilmelidir. Doğal alanlar kirli bırakılmamalıdır. Atıkların yaratacağı tehlikelerden doğanın korunması sağlanmalıdır.

Salda Gölü / Burdur

Salda Gölü Tabiat Parkında, kıyıda kamp çadırı kurmak yasaktır. Çevrede yılanlarla karşılaşabilirsiniz. Su yılanları genellikle tehlikesizdir. Ancak tehlikeli olanları da vardır. Denizden bin 140 mt. yüksekte olan Salda Gölü’nde, yılda 3-4 metre geri çekilme görülmektedir. Bu muhteşem göl manzarasına sahip Salda Kayak Merkezi kış turizmini tercih edenler için önemli bir uğrak yeridir. Kış aylarında 50-100 cm kadar kar görmek mümkün olabiliyor. Doğal güzellikleri sebebiyle çokça turist çekmektedir. Yerli ve yabancı turistleri toplamaktadır.

Kömür Limanı / Saros Körfezi

Kömür limanı doğal akvaryum olup, 144 çeşit balık türü, 34 farklı sünger, 78 farklı çeşit deniz bitksi ve daha birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum nedeniyle Kömür Limanı’nda dalış imkanları bulunmaktadır ve turistlerin ilgisini çeken konulardandır. Sahip olduğu sosyal imkanlar sebebiyle tercih edilmektedir.

Torkul Gölü / Düzce

Torkul Göleti, 1251 metre yükseklikte bulunan Torkul Yaylası içerisinde volkanik çöküntüden oluşmuş 5 bin metrekare alana sahip tabii bir gölettir. Alanın tamamı 78 bin 801 metrekaredir.

Doğa turizmi yoğundur. Elbette bu doğal alanların korunmasına dikkat edilmelidir. Atıklar doğaya zarar vereceğinden bırakılmamalıdır.

Kaş / Antalya

Kaş, Antalya ilinin en batısında yer alır. Yaz aylarında yoğun talep gören bu bölgede, kamp faaliyetlerine de ilgi yoğundur. Ayrıca balıkçılık da bu bölgede yapılan önemli aktivitelerdendir. Çoğunlukla Bungalov, karavan ve çadır kampları tercih edilmektedir. Bu yüzden turistlere yönelik çok sayıda sosyal tesis bulunmaktadır. Sonuç olarak bu durum yerli ve yabancı bir dolu turistin ilgisini daha da arttırmaktadır.

Çamardı – Aladağlar / Niğde

Aladağlar, Niğde ilçesinin Çamardı bölgesindedir. Yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz, doğal güzelliklerin çoğunlukta olduğu renklerin kavuştuğu küçük Cennet olarak da bilinir Çamardı. Bu yüzden güvenli şekilde kamp ve bungalov konaklama için tercih edilen bir noktadır. Bu yönüyle kamp aktiviteleri için turist çekmektedir. Doğaya zarar vermeden kamp yapılması için özen gösterilmektedir.

Kabak Koyu / Fethiye

Dünyanın en uzun yürüyüş yollarından birisi olan ve 513 km uzunluğunda bulunan Likya Yolu da Kabak Koyu’ndan geçmektedir. Kumsal yaklaşık 200 metredir. Girişi ücretsizdir. Denizi tertemiz ve turkuaz sulara sahiptir. Bu nedenle de sıklıkla tercih edilmektedir.

Böylece Türkiye’deki en iyi 15 çadır kamp yerlerini sıraladık. Peki neden kamp yapmalıyız? Kamp yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?