En Küçük Memeli Hayvan Yabanarısı Yarasası Hakkında Bilgi

En Küçük Memeli Hayvan

Dünyadaki en küçük memeli hayvan olan yabanarısı yarasasının özellikleri nelerdir? Dünyada büyüklü küçüklü pek çok hayvan türü vardır. Hayvanların omurgalı ve omurgasız olmak üzere iki gruba ayrıldığını ve omurgalı hayvanlarında kendi içlerinde 5 gruba ayrıldığını Canlılar Kaça Ayrılır? başlıklı yazımızda detaylı bir şekilde ele almıştık. Omurgalı hayvan grubuna dahil olan memeli hayvanlar sınıfının en küçük üyesi ise yabanarısı yarasasıdır. (Ayrıca bknz; Dünyanın En Büyük Hayvanı)

En Küçük Memeli Hayvan; Yabanarısı Yarasası

Yabanarısı yarasının diğer adı domuz burunlu yarasadır. Boyu bir yaban arısı kadar olduğu için yabanarısı yarasası; burnu bir domuzunkine benzediği için de domuz burunlu yarasa olarak adlandırılmıştır.

Yabanarısı yarasası 1974 yılında Taylandlı zoolog Kitti Thonglongya tarafından keşfedilmiştir.

Dünyanın en küçük memeli hayvanı olan yabanarısı yarasasının boyu sadece 3 cm.dir. Ağırlığı ise 2 gr. kadardır. Hem en küçük yarasa türü hem de dünyanın en küçük memeli hayvanıdır. Yabanarısı yarasasına küçüklük anlamında rakip olacak bir hayvan varsa o da 4-5 cm. boyu ve 2,5 gram ağırlığıyla Etrüsk kır faresidir. Küçücük boyuna rağmen büyük kulakları vardır. Gözleri ise küçücüktür ve postuna gömülü şekildedir.

Yabanarısı Yarasası
Yabanarısı Yarasası

Renkleri kahverengi ve gri arasında değişir. Görünmeyecek kadar küçük bir kuyruğu vardır. Arka ayaklarında büyük bir deri ağı bulunur. Bu deri ağı yabanarısı yarasasının hem uçmasını hem de böcekleri yakalamasını sağlar.

Tayland’ın batısında ve Myanmar’daki nehirlerin yakınlarında bulunan kireçtaşı mağaralarında yaşarlar. Mağara dışında ise sık ormanlar yabanarısı yarasalarının doğal habitatlarıdır.

Nesli tehdit altında olan hayvan türlerinden biridir.

Akşamları ve gün doğumu onların beslenme zamanlarıdır. Böcekler, örümcekler ve küçük sineklerle beslenirler. Günlerinin çok büyük bir bölümünü mağarada tüneyerek geçirirler. Akşamları ve gün doğumundan önce toplamda yaklaşık 1 saat tüneğinden uzaklaşır ve yiyecek ararlar. Olumsuz hava koşulları söz konusu olduğu takdirde tüneklerini terk etmezler. Tüneklerini terk ettiklerinde ağaç tepelerinde örümcek ve böcekleri yiyerek beslenirler.

Mağaralarda genellikle 10-15 yarasadan oluşan gruplar halinde yaşarlar ancak bir grubun büyüklüğü 100’e, hatta 500’e kadar çıkabilir. Bu mağaralarda birbirlerinden uzak yerlere tünemeyi tercih ederler. Mevsime göre bir mağaradan diğerine göç ederler.

Dişileri yılda tek bir yavru dünyaya getirir. Doğum zamanları genellikle Nisan ayıdır.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?