Kapibara Nedir, Nasıl Bir Hayvandır? Kapibaranın Özellikleri Nelerdir?

Kapibara Nedir?

Doğada yaşayan sayısız ve ilginç canlı vardır ve biz bu canlıların aslında çok azını biliyoruz. Bu ilginç canlılardan biri de kapibaralardır. Kapibara nedir, nerede yaşar ve nasıl bir hayvandır? Bu içeriğimizde kapibaraların özelliklerini inceliyoruz.

Kapibara Nedir?

Kapibara, hem fare hem domuza benzeyen dev bir kemirgendir. Kapibara ismi “ince yaprakları yiyen” anlamına gelir. Blimsel ismi hydrochoerus’dur ve bu kelime Yunanca’da su domuzu anlamına gelir. Kapibara nedir sorusuna en uygun cevap “Dünyanın en büyük kemirgenleridir”. Genellikle eti , derisi ve derisinden elde edilen yağ için avlanır. Ancak nesli tehdit altında olan bir tür değildir. Hem karada hem suda yaşayan kapibaraların oldukça tüylü yapısı onu -25 derecedeki sıcaklıklara karşı bile koruyabilir.

Yuzen Kapibara
Suyun Keyfini Çıkaran Kapibaralar

Kapibara Nerede Yaşar? Türkiye’de Kapibara Var mı?

Güney Amerika’ya özgü bu dev fareler Şili dışındaki tüm Güney Amerika ülkelerinde yaşarlar. Göl, nehir, bataklık gibi su kenarları; tropikal yağmur ormanlarındaki nehirler boyunca yoğun ormanlık alanlar yaşam alanlarıdır.

Kapibaralar Güney Amerika’da şehir hayatına adapte olabilmişlerdir. İnsanlara karşı saldırgan değildirler ve insanların, onları elleriyle beslemesine izin verirler. Hatta ABD’de evcil hayvan olarak bile beslenmektedir. Fakat bazı eyaletlerde kapibaraların evcil hayvan olarak beslenmesi yasal değildir.

Doğal yaşam alanları dışında bir çok ülkede ve Türkiye’deki hayvanat bahçelerinde kapibaraya rastlamak mümkündür. İzmir Sasalı’daki doğal yaşam parkını örnek olarak gösterebiliriz.

Kapibaranın Özellikleri Nelerdir?

Kunduza çok benzeyen kapibaralar kunduzdan iki kat daha büyüktürler. Boyları ortalama 140 cm., ağırlıkları ise 70 kg.a kadar çıkabilir. Dişi kapibaralar erkeklerden nispeten daha ağırdır. Kayıtlara geçen en ağır kapibara Brezilya’da 91 kg. ağırlığında dişi bir kapibara olmuştur. Nitekim dünyanın en büyük faresi unvanıyla Guinness Rekorlar kitabındaki yerlerini almışlardır.

100 kişilik gruplar halinde yaşayabilseler de genellikle 10-20 kişilik gruplar halinde görülürler.

Çok iyi birer yüzücü olan kapibaralar su altında beş dakika boyunca nefeslerini tutabilirler. Çevreden gelen çeşitli tehlikelerden korunmak için suyun altına dalarlar. Ayrıca sadece burunlarınun ucu dışarıda kalması şartıyla suda uyurlar.

Hafif perdeli ayakları yüzmelerini kolaylaştırır. Arka ayakları ön ayaklarından biraz daha uzundur. Ön ayakları dört, arka ayakları üç parmaklıdır.

Kapibara
Kapibaraların Arka Ayakları Perdelidir

Kapibara Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Otçuldurlar. Meyve, ağaç kabuğu ve çimenleri yiyerek beslenirler. Ama en çok su bitkilerini yiyerek beslenirler.  Ancak her bitki türünün yapraklarını yemezler, yani bu konuda seçici davranırlar. Yedikleri bitki türü sadece 3-5 çeşittir.

Kurak mevsimlerde mecburen daha farklı bitki çeşitleriyle beslenebilirler. Kapibara beslenmesiyle ilgili ilginç özelliklerden biri kendi dışkılarını yemeleridir. Yani koprofajiktirler. Kendi dışkıları onların bakteriyel bağırsak florası kaynağıdır. Sabahları yedikleri kendi dışkıları onlar için önceki gün yediklerini kolay sindirmenin bir yoludur. Çünkü dışkılarında bol miktarda protein vardır.

Bunun dışında sığırların geviş getirmesi gibi, yiyeceklerini tekrar çiğneyebilmek için kusarlar.

Kapibara Eti Yenir mi?

Kapibaranın etinin çok kaliteli olduğu söylenir ve hem etleri hem de derileri için avlanırlar. Özellikle Hristiyanların Paskalya Bayramından önce kapibara eti yaygın olarak tüketilir. Katolik Kilisesi tarafından sığır ve domuz etine alternatif et olarak onaylanmıştır. Güney Amerika’da bir çok yerel halk için çok önemli bir besin kaynağı olma özelliğini sürdürmektedir.

Kapibara ve Yavrusu
Kapibara ve Yavrusu

Kapibara Kaç Yıl Yaşar?

Kapibaralar sadece suda çiftleşir. Gebelik süresi yaklaşık 5 aydır. Tek seferde genellikle dört yavru dünyaya getirse de yedi-sekiz yavru dünyaya getirdiği de olur. Yavrular doğduktan sadece 1 hafta sonra ot ile beslenebilirler. Yavrular 4 ay boyunca anne sütü alır. Ancak bu her zaman annelerinin sütü olmayabilir. Yani gruptaki başka bir dişi kapibara, yavruları emzirebilir.

Vahşi doğadaki ortalama ömürleri 8-10 yıl olsa da puma, jaguar ve kartal gibi yırtıcıların saldırılarına maruz kaldıkları için sadece 4 yıl kadar yaşayabilirler. Esaret altındayken 12 yıla kadar yaşayabilirler.

Bunları da beğenebilirsin
Yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kapat Ayrıntılı Bilgi