Kunduzun Özellikleri Nelerdir? Kunduz Türkiye’de Nerede Yaşar?

Kunduzun Özellikleri Nelerdir?

Kunduzun Özellikleri Nelerdir? Kunduz nasıl bir hayvandır? Kunduz kemirgengillerdendir ve hatta dünyanın en büyük ikinci kemirgenleri kunduzlardır (Dünyanın en büyük kemirgeni “kapibara“dır).

Kunduzun Özellikleri Nelerdir?

Kapibaradan sonra dünyanın en büyük ikinci kemirgeni olan kunduzların başları büyükçedir, uzun ve keskin dişleri, kahverengi-gri tüyleri vardır. Kürkleri kalındır ve onları sıcak tutma, suda daha rahat yüzmelerini sağlama, yırtıcıların diş ve pençelerinden koruma gibi nitelikleri vardır. Yaz geldiğinde tüyleri dökülür ve yenilenir. Ön ayakları ele benzer, arka ayakları ise perdelidir. Geceleri aktif olan kunduzlar gündüzleri yuvalarında geçirir.

20 tane dişleri vardır. Çiğneme kasları oldukça güçlüdür. Bununla birlikte dört kesici dişi sürekli büyüme eğilimindedir ve turuncudur. Arka ayaklarının üzerine basarak elleriyle bir şeyler taşıyabilir, ayakta durduklarında kuyrukları sayesinde dengelerini rahatça sağlayabilirler. En ilginç özelliklerinden bir tanesi de bağırsaklarının vücutlarından altı kat daha uzun olmasıdır. Dokunma ve koku alma duyuları gelişmiştir. Ancak görme duyuları için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bu da kunduzun özellikleri arasında olumsuz olanıdır.

Kunduzların Kalın Bir Kürkleri Vardır
Kunduzların Kalın Bir Kürkleri Vardır

Kapibaralardan sonra en büyük ikinci kemirgenler olduklarını söylemiştik. Örneğin boyları ortalama 100 cm. olmakla birlikte 40-50 cm. kuyrukları vardır. Ortalama ağırlıkları ise 20-25 kg.dır. Erkek ve dişiler fiziksel özellikleri bakımından hemen hemen aynıdır. Ağır yükleri kolayca çekebilirler çünkü güçlüdürler, sağlam bir yapıları vardır. Aynı zamanda onları diğer hayvanların diş ve pençe saldırılarından korumaya yarayan kalın kürkleri vardır. Renkleri ise kırmızımsıdan kahverengi ve siyaha dönebilir. Yaz geldiğinde tüylerini dökerler.

Eskiden kürkleri ve etleri için avlandıklarından nesilleri tehlike altına girmişti. Ancak koruma altına alınmaları sayesinde bu tehlike günümüzde ortadan kalkmış durumda.

Kunduzların Kuzey Amerika ve Avrasya olmak üzere iki türü vardır. Avrasya kunduzu daha açık renkli, daha uzun kafalı ve daha dar kuyrukludur.

Kunduz Türkiye’de Nerede Yaşar?

Yaşam alanı olarak nehir, göl gibi tatlı su yakınlarında yaşarlar. Kuzey Amerika türü ABD, Kanada ve Kuzey Meksika’da yaşar. Avrasya türünün yaşam alanı ise daha geniştir ve yaşadıkları yerler Avrupa’da Fransa, Almanya, Norveç, İspanya, İngiltere; Asya’da Moğolistan, Çin ve ayrıca Rusya’dır. Bu bölgelerde akarsu ve göl gibi tatlı su kenarlarında yaşarlar çünkü su bu hayvanlar için oldukça önemlidir.

Türkiye’de kunduz, nesli tükenmekte olan bir türdür. Az sayıda da olsa Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sulak alanlarında yaşarlar.

Kunduzlar
Kunduzlar

Kunduz Ne Yer?

Kunduzun özellikleri içinde değinmemiz gereken bir başka yön ise beslenme alışkanlıklarıdır. Kunduzlar otçuldurlar ve ilkbahar ve yaz aylarında daha çok yaprak, kök, ot, çimen, sazlık, nilüfer yerler. Sonbahar ve kış aylarında ise daha ziyade odunsu bitki kabukları yerler. Tercih ettikleri ağaç ve çalı türleri arasında meşe, kızılcık, söğüt ve kızılağaç sayılabilir. Özellikle bu bitkileri seçmelerinin nedeninin daha kolay sindirilebildikleri için olduğu düşünülmektedir.

Kunduzlar Neden Baraj Yapar?

Kunduzun özellikleri içinde en ilginç olanı hiç kuşkusuz baraj yapıyor olmalarıdır. Ağaç dalları, bitki örtüsü, kaya ve çamurlardan faydalanarak barajlar yaparlar. Baraj inşa etme nedenleri çakal, kurt, ayı gibi yırtıcılardan kendilerini korumak ve ayrıca  kış mevsimi için yiyecek depolamaktır.

Baraj inşaatı için geceleri birer mühendis gibi çalışırlar. Ön pençelerinin ve dişlerinin yardımıyla malzemeleri taşırlar. Kunduz barajlarının uzunluğu birkaç metreden 100 metreye kadar çıkabilir. Bilinen en büyük barajları Kanada’dadır ve 850 metre uzunluğundadır.

Baraj yaparak kendilerini korurlar ancak bununla birlikte ekosistemi de büyük ölçüde korumakta ve ekolojik dengeye büyük bir katkı sağlamaktadırlar.

Kunduz Barajı
Kunduz Barajı

Kunduzlar Nasıl Ürerler?

Tek eşli hayvanlardır. Gebelik süresi ortalama 100 gündür ve dişi tek seferde en fazla 4 yavru dünyaya getirir. 2-3 ay boyunca yavrularını emzirir. Yavrular yeterince büyüdüklerinde yuva, baraj yapımında ya da yeni yavruların yetiştirilmesinde anne ve babalarına yardım ederler. Yani anne-baba ve çocuklardan oluşan bir aile hayatı yaşarlar. Dişi, yavruların bakımı ile ilgilenirken erkek koruyuculuk görevini yapar. Bunun dışında herhangi bir tehlike karşısında kuyruğunu sertçe vurmak suretiyle bu tehlikeye karşı diğer kunduzları uyarır.

Kunduz Yüzebilir mi?

Kunduzun özellikleri arasında en etkileyici olanlardan birisi de, perdeli arka ayaklarının da yardımıyla saatte 8 km hızla yüzebilmeleridir. Nefeslerini 15 dk.ya kadar tutabilseler de su altında en fazla 5 dk. dururlar. Kuyruklarını yüzerken dümen gibi de kullanırlar.

Kaç Yıl Yaşarlar?

Ortalama ömürleri 10 yıldır. Dışarıdan gelecek olan saldırılara karşı oldukça dikkatli davranırlar ve herhangi bir tehlike sezdiklerinde suyun içine kaçarlar. Geceleri aktiftirler ve gündüzleri yuvalarında geçirirler. Kış uykusuna yatmazlar.

Son olarak; Kunduzun özellikleri nedeniyle bazı kültürlerde çalışkanlığı temsil ettiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle Kanada’nın ulusal hayvanı olarak kabul edilir.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?