Koala Kaç Saat Uyur? Koalaların Özellikleri Nelerdir?

Koala Kaç Saat Uyur?

Sakin, kendi halinde ve zararsız bir hayvan olan koala kaç saat uyur? Bu içeriğimizde koala kaç saat uyur, günün kaç saatini uyuyarak geçirirler gibi sorular dışında bu sevimli hayvanları her yönüyle inceliyoruz.

Koala kelimesi eskiden Avustralya’da konuşulan ve artık günümüzde yok olmuş bir dil Darugca’dan gelir. Kelimenin kökeni Darugca’da “su yok” anlamına gelen “kulayan” kelimesine dayanır. Bu hayvanlara bu ismin verilmesinin nedeni su içmeden uzun süre hayatta kalabilmelerindendir.

Koala Kaç Saat Uyur?

Koalalar bir günün 20 saatini uyuyarak ya da dinlenerek geçirir. Bunun sebebi aslında doğrudan tembel olmaları ile ilgili değildir ki bu nedenle tembel hayvan” olarak bilinen başka bir hayvan türü ile karıştırılabilirler. Koalaların bu kadar çok uyumalarının ya da ağaçta hareketsiz bir şekilde öylece durmalarının nedeni enerji azlığıdır. Çünkü okaliptüs yapraklarından aldıkları enerji çok sınırlıdır. Uyanık kaldıkları zamanı da beslenmeye ayırırlar. Geceleri daha aktif olan koalalar uyku ve beslenme aktivitelerini aynı ağaçta yapmayı tercih ederler.

Koalanın Özellikleri Nelerdir?

Kuyrukları yoktur. Ortalama boyları 50-60 cm.dir. Ağırlıkları ise 5-15 kg.a arasıdır. Koalalar ağaçlarda yaşayan hayvanlardır. Avusturalya’da bu büyüklükte olup da ağaçlarda yaşayan en büyük memeli hayvandır.

Erkek ve dişi koalalar görünüşleri itibarıyla birbirlerinden farklıdırlar. Örneğin dişi koalaların büyüklüğü erkek koalaların yarısı kadar olabilir. Erkeklerin burunları daha kıvrıktır ve göğüs kısımlarında koku bezleri vardır. Erkeklerin üreme organı, diğer keseli memelilerde olduğu gibi çatallıdır. Dişilerin ise iki vajinası vardır.

Erkek koalaların göğüs kısmında koku bezleri vardır. Bu koku bezlerini, kendi bölgelerini işaretlemek için kullanırlar. Bunu da genellikle çıktıkları ağaçlara yaparlar. Bazen de idrarları ile kendi bölgelerini işaretlerler. Göğüslerindeki koku bezleri bir çok kimyasal içeren bir karışım içerir.

Koalaların rengi gri ya da kahverengidir. Diğer keseli memeli hayvanlarla kıyaslandığında koalaların  sırtındaki kürkleri en etkili ısı yalıtımına sahip olma özelliği taşır. Ayrıca rüzgar ve yağmur gibi doğa koşullarına da oldukça dayanıklıdır. Karın kısmındaki daha kısa olan kürkleri ise Güneş’in yaydığı radyasyonu yansıtma özelliğine sahiptir.

Ağaçlara tırmanmalarını kolaylaştıran kıvrık ve aynı zamanda keskin pençeleri vardır. Vücut kütlesine oranla beyni çok küçüktür ve pek de zeki değildirler. Hatta memeli hayvanlar arasında vücut kütlesine oranla en küçük beyne sahiptir. Beyin-omurilik sıvısının oranı ise yüksektir. Uzmanlar bunun, ağaçtan düşme sonucunda beyni koruyacak bir amortisör görevi gördüğünü düşünür. Koku alma duyusu normal, işitme duyusu gelişmiş, görme duyusu ise pek gelişmemiştir.

Koalalar
Koalalar Günün Büyük Bölümünü Ağaçta Dinlenerek Geçirir

Koalalar Nerede Yaşar?

Koalalar Avustralya’ya özgü bir hayvandır. Çoğunlukla Avustralya’nın doğu bölgelerinde yaşarlar. Avustralya’nın batı bölgelerinde koalaların varlığı son bulmuştur. Bunun en büyük nedenlerinden biri Avustralya yerlileri tarafından avlanmalarıdır.

Avustralya’nın açık ormanları, tropikal, serin ve yarı kurak iklimler koalaların yaşam alanlarıdır. Yarı kurak bölgelerde daha çok akarsu kenarlarında yaşamayı tercih ederler.

Koala Ne Yer?

Koalalar okaliptüs yiyerek beslenir. Okaliptüsler yüksek zehir ve lif içerir. Koalalar bu besin maddesine karşı adapte olmuştur. Okaliptüs yapraklarındaki toksinleri, ürettikleri bir çeşit protein ile karaciğerlerinde çözüp sindirirler. İstediklerinde okaliptüs yapraklarını çiğnemeden önce yanaklarının içinde saklayabilirler. Bazen de yuttukları yiyeceği kusup tekrar ağzına getirir ve tekrar çiğneyebilirler.

Koalaların bazal metabolizmaları normal bir memeli hayvanınkinin yarısı kadardır ve tek besin kaynakları olan okaliptüsten çok az enerji elde ederler. Okaliptüs yapraklarından su ihtiyaçlarını yeterli miktarda karşılayabildikleri için çok nadir su içerler. Ancak aynı şey erkek koalalar için geçerli olmayabilir. Zira dişi koalalar su ihtiyaçlarını sadece okaliptüs yapraklarından giderebilse de erkek koalalar ayrıca suya ihtiyaç duyar.

Neredeyse tek besin kaynakları okaliptüs yapraklarıdır ve günlerinin çok büyük bir bölümünü bu ağaçlarda geçirirler. 600 civarında okaliptüs türünden sadece 30 kadarı koalaların besin kaynağını oluşturur. Yüksek protein ve düşük lif içeren okaliptüsleri tercih ederler.

Beslenirken iki arka pençesi ve bir ön pençesi ile ağaca tutunurken diğer pençesiyle de okaliptüs yaprağını yer. Günlük yiyecek miktarları ise yaklaşık yarım kilo okaliptüs yaprağıdır. Bunu da günde 4-6 öğünde yerler. Yağ dokuları az olduğu için gün içinde sık sık beslenmeleri gerekir.

Koala ve Yavrusu
Koala ve Yavrusu

Üreme

Gebelik süreleri yaklaşık 1 ay kadardır. Dişi koala ekim-mayıs ayları arasında genellikle tek bir yavru, nadiren de olsa iki yavru dünyaya getirir. Yavru doğar doğmaz sürünerek annesinin kesesine girer ve burada gelişimine devam eder, 1 yıl boyunca anne sütü alır. 6-7 aylık olunca artık okaliptüs ile beslenmeye de hazırlanır. Anne koalanın okaliptüs yapraklarını çiğneyip sindirerek “dışkıladığı” püreyi yiyerek beslenmeye başlar. Elbette bu normal bir dışkıdan farklıdır ve bol protein içerir.

Annelerinin keselerinden çıkması ise 6-7 ayı bulur. Keseden çıktıktan sonra ise artık annesinin sırtına çıkar ve bir müddet de bu şekilde etrafı keşfetmeye başlar. 1 yaşına geldiğinde artık anneye bağımlı değildir ve anneden uzaklaşmaya başlarlar.

Koalaların doğadaki ortalama yaşam süreleri 13-18 yıl kadardır. 6-7 yaşından sonra dişleri aşınmaya başlar. Dişlerinin tepe kısımları tamamen aşındığı takdirde okaliptüs yapraklarını çiğneyemez ve bu nedenle açlıktan ölürler.

Koala Nesli Tükeniyor mu?

Koala nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerdendir ve 2016 yılı itibarıyla “hassas türler” grubuna dahil edilmiştir. Bunun en büyük nedenlerinden biri Avustralya yerlileri tarafından beslenme amaçlı avlanmalarıdır. 1900’lü yılların başında ise kürkleri için avlanılmaktaydılar. Bu dönemde acımasızca öldürülen koala sayısının bir milyondan fazla olduğu bilinmektedir.

Koala neslinin tehlike altına girmesinin bir diğer nedeni de yaşam alanlarının yok edilmesidir. Kentleşme ve tarım arazisi açmak için ormanların yok edilmesi gibi. Arabaların çarpması ya da evcil köpeklerin saldırıları sonucunda da pek çok koala ölmektedir.

Bunları da beğenebilirsin
Yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kapat Ayrıntılı Bilgi