Mısır Piramitleri ve Özellikleri; Mısır Piramitleri Hakkında Bilgi

Mısır Piramitleri ve Özellikleri

Mısır piramitleri ve özellikleri hakkında bilgilere yer verdiğimiz bu içeriğimizde piramitlerin inşasından çeşitlerine pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Mısır piramitleri antik çağlarda insanlar tarafından yapılmış en etkileyici yapıların başında gelir.

Mısır Piramitleri ve Özellikleri

Piramit, Firavun denilen Antik Mısır krallarının mezarları ve anıtlarıdır. Antik Mısır’da ölümün bir son olmadığı, ölümden sonra yaşamın devam ettiği inancı hakimdi. Bu nedenle dini inançlarının gereği olarak Firavun’un öteki dünyada başarılı olması için bazı şeylere ihtiyacı olduğuna inanılıyordu. Böylece Firavun’un öteki dünyada hayatta kalmak ve başarılı olmak için ihtiyaç duyabileceği her türden eşya ve hazine piramitlerin derinliklerine gömülürdü. Firavunlar, bedenlerinin korunması için mumyalandıktan sonra piramitlerin içindeki mezara konulurdu. En büyük Mısır piramitleri olan Gize piramitlerinin korunması amacıyla da Büyük Gize Sfenksi yapılmıştır.

Piramitlerin hepsi Nil Nehri’nin batısında inşa edilmiştir. Çünkü Antik Mısır’da batı tarafının ölüler diyarı olduğuna inanılırdı.

Piramitlerin tabanı karedir.

Piramitler daha çok kireçtaşından inşa edilmiştir.

Mısır Piramitleri
Mısır Piramitleri

Piramit Çeşitleri Nelerdir?

Mısır sanatında son derece önemli bir yere sahip olan piramitlerin bazıları basamaklı bir yapıya sahipken daha sonra inşa edilenleri düz kenarlara sahiptir ve daha eğimli bir yapıdadır. Eski piramitlerin basamaklı yapıda inşa edilmesinin nedeninin firavunun güneş tanrısına ulaşmak için kullanması amacıyla inşa edildiği düşünülüyor. (Güneş Tanrısı “Ra” Antik Mısır’da en büyük tanrıdır)

Mısır’da Kaç Piramit Var?

Firavunların anıt mezarları olan piramitlerin sayısı yaklaşık 140’tır. Ancak bu piramitlerin hepsi aynı büyüklüğe sahip değildir. En büyük piramit Keops (Khufu) Piramidi’dir. Khufu piramidi, Giza’nın Büyük Piramidi olarak da adlandırılır.

Mısır Piramitlerinin İnşası Kaç Yıl Sürdü?

Peki bu piramitleri o dönemin koşullarında nasıl inşa ettiler? Arkeologlar bu sorunun cevabını bulmak için uzun yıllar boyunca uğraşmışlardır. Büyük taş blokların binlerce işçinin ya da kölenin uğraşıyla kesildiği ve ardından rampalarla piramidin yukarısına doğru hareket ettirildiği düşünülüyor. Böyle zahmetli bir çalışmayla piramitlerin yapımının çok uzun sürdüğü kesin. Örneğin Keops piramidinin 20 bin işçinin çalışmasıyla yaklaşık 23 yılda inşa edildiği tahmin ediliyor. İşte bu nedenle firavunlar, hükümdar olur olmaz piramitlerin inşa emrini verirdi.

Gize Piramitleri
Gize Piramitleri

Piramitlerin İçinde Ne Var?

Antik Mısır’da ölümden sonraki yaşama inanıldığını söylemiştik. Bu inanç gereği, firavun öldükten sonra öteki dünyada yaşamına devam edebilmek için gereksinim duyacağı eşyalar da piramitlerin derinliklerindeki mezar odasına konulurdu. Piramitlerin iç duvarları genellikle oyma ve resimlerle kaplanmıştır.

Piramitlerde sadece firavun mezarları yoktur. Firavunun mezar odasının yakınında aile bireyleri ve hizmetlilerin gömülü olduğu başka mezar odaları da vardır. Bunun dışında depolama amaçlı daha büyük odalar da vardır.

Mezar soyguncularına karşı bir önlem amacıyla sahte mezarlar ve geçitler de yapılmıştır. Ancak bu önlem, mezar hırsızlarının MÖ 1000’de bile neredeyse tüm piramitlerin hazinelerini çalmasını engelleyememiştir.

Keops Piramidi

Keops Piramidi
Keops Piramidi

Diğer piramitler arasında özel bir yere sahip olduğu için Keops piramidini ayrı bir başlık altında ele almak faydalı olacaktır. Dünyanın 7 harikasından biri olmakla birlikte bu 7 harika içinde günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmış tek yapıdır.

Keops piramidinin diğer adı Khufu piramididir ve Büyük Giza Piramidi olarak da bilinir. Bütün Mısır piramitleri içinde en büyüğüdür. Mısır’ın Kahire şehrinin yakınında, Nil Nehri’nin 8 km batısında yer alır. Kefren ve Mikerinos piramitleriyle birlikte “Giza Nekropolü” adı verilen büyük bir kompleksin bir parçasıdır.

Keops piramidi, Firavun Khufu’nun anıt mezarıdır. Piramidin yapımı aşamasında firavunun tüm hazineleri piramitin içine konulmuştu. Ancak mezar hırsızları tüm hazineleri çalmıştır.

İlk yapıldığında 146 metre yüksekliğe sahip olan piramit, üst parçanın sonradan çıkarılması ve erozyon nedeniyle yüksekliği azalmıştır. 3800 yıl boyunca insan yapımı en yüksek yapı olma özelliği taşıdı. Ta ki 1300 yılında İngiltere’deki Lincoln Katedraline bir kule inşa edilene kadar.

Tabanı ise bir futbol sahasının iki katından büyüktür.

2,3 milyon taş bloğun bir araya getirmesiyle inşa edilmiştir. Bu taş blokların her birinin 2 ton ağırlığında olduğu biliniyor.

Firavun Khufu’nun hükümdar olmasıyla birlikte MÖ 2580 yılında inşasına başlanmıştır. 20 bin işçinin 29 yıllık çalışmasının ardından yapımı MÖ 2560’larda tamamlanmıştır.

Keops piramidinin içinde Kral Odası, Kraliçe Odası ve Büyük Galeri olmak üzere üç ana oda vardır. Kral Odası piramidin yüksektedir ve büyük bir granit lahit barındırır. Arkeologlar, Kraliçenin, kraliçe odasında gömülü olmadığını düşünüyor.

Diğer İki büyük piramitten biri olan Kefren piramidi, Firavunun Khufu’nun oğlu Firavun Kefren’in; Mikerinos piramidi ise Khufu’nun torunu Firavun Menkaure’nin anıt mezarıdır. Yani Gize piramitleri aslında dede, baba ve torunun anıt mezarlarıdır.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?