Timsah Nasıl Bir Hayvandır? Timsah Gözyaşı Ne Demek?

Timsah Nasıl Bir Hayvandır

Timsah nasıl bir hayvandır? Yarı suda yaşayan bir sürüngen türü olan timsahlar “crocodilia” takımına mensuptur. İlginç olan noktalardan biri ise timsahgillerin, kuşların yaşayan en yakın akrabaları olmalarıdır. Timsah kelimesi ise Arapça dilinden gelir. Eski Türk toplulukları timsaha “alavan” derdi.

Timsah Nasıl Bir Hayvandır?

Timsahların 18 türü vardır. Amerikan timsahı, Nil timsahı, Yeni Gine timsahı, Filipin timsahı, Hırsız timsah, Cüce timsah, bu türlerden bazılarıdır.

Kalın ve kabuksu bir deriye sahip bu sürüngenlerin vücudu kemiksi pullarla örtülüdür. Kertenkeleye çok benzeyen timsahların ön ayaklarında beş, arka ayaklarında ise dört parmak vardır. Parmak araları bir ördeğinkine benzer şekilde perdelidir.

Boyları 4 metre, kiloları 1 tonu bulabilir.

Suda yüzerken en büyük yardımcıları kuyruklarıdır. Kuyruklarının uzun ve yandan basık şekli bir kürek görevi görerek hızlı ve kolay yüzmelerini sağlar.

Çeneleri ve dişleri çok güçlüdür. Ağızları üst çeneden açılır. Dilleri alt damaklarına yapışık vaziyettedir. Bu nedenle dillerini dışarıya çıkaramazlar. Gözleri, burunları ve kulakları başlarının üstünde yer alır. Böylece suda yüzerken etraflarını rahatça görebilirler, rahatça duyarlar ve solunum yapabilirler. Suda iyi yüzmelerine rağmen karada iyi hareket kabiliyetleri yoktur.

Timsahlar suya daldıklarında burun ve kulak delikleri bir kapakla örtülerek korunur.

Timsahlar
Timsah, Yarı Suda Yaşayan Bir Sürüngendir

Timsahlar Nerede Yaşar?

Timsahlar sıcak bölge sürüngenleridir. Sıcak bölgelerdeki bataklıklarda ve su kenarlarında yaşarlar. Amerika, Afrika, Madahaskar, Orta Avustralya ile Doğu Asya, timsahların yaşadıkları bölgelerdir. Tatlı sularda yaşasalar da tuzlu su timsahları da vardır.

Timsah Ne Yer?

Gececil hayvanlardır. Genellikle geceleri avlanır gündüzleri ise dinlenmeye çekilirler. Gözbebeklerinin dikey olması, geceleri onlara iyi bir görüş sağlar. Koku ve işitme duyuları da gelişmiştir. Bu nedenle iyi avcılardır.

Yiyecek konusunda pek de seçici oldukları söylenemez. Balık, kuş ve su kenarına gelen daha büyük memeli hayvanları avlayarak beslenirler. Balık, amfibi, yumuşakçalar, kabuklular, kuşlar ve sürüngenler gibi küçük canlıların yanı sıra geyik, domuz, bufalo gibi büyük memeliler de timsahların avları arasındadır. Küçük tür timsahlar daha küçük avlarla yetinirler.

Timsahlar ekotermik yani soğukkanlı hayvanlardır. Yani metabolizmaları çok yavaştır ve bu da onların uzun süre yiyeceksiz yaşayabilmesine olanak tanır.

Hedefinin yaklaşık 2 metre yakınına gelmesini sakince bekler ve av yeterince yaklaştığında büyük bir çeviklikle saldırıp yakalar. Su dışında yakaladıkları avlarını güçlü çeneleriyle tutup suya çekerler ve burada boğarak öldürürler.

Timsahların “ölüm dönüşü” adı verilen bir hareketi vardır. Büyük avları yakaladıktan sonra çeneleriyle yaklaşık 200 kg.lık bir kuvvet uygulayarak kendi etrafında birkaç kez döner ve avlarını küçük parçalara ayırırlar. Avlarını çiğnemeden yutmak zorunda oldukları için büyük avları bu şekilde parçalara ayırmak zorundadırlar.

Omurgalı canlılar arasında en asidik mideye sahip olan timsahlar kemik ve boynuzları bile kolayca sindirebilirler. Kuşların kum yutması gibi timsahlar da taş yutar. Yuttukları bu taşlar safra görevi görür ve midedeki yiyecekleri ezmeye yardımcı olur.

Timsahların avlarını parçalamak için kullandıkları güçlü dişleri zamanla aşınır. Ancak aşınan dişlerin yerine yenileri gelir. Yaşamları boyunca dişleri yaklaşık 50 kere değişir.

Alligatorlar aksine timsahlar insanlara da saldırır ve insanları da av olarak görürler. Bu nedenle insanlar için oldukça tehlikelidirler. Tuzlu su timsahı ve Nil timsahı en tehlikeli timsah türleridir ve her yıl yüzlerce insanı öldürürler.

Timsah
Timsahlar Oldukça İyi Avcılardır

Üreme

Timsahlar yumurtayla çoğalır. Dişi timsah su kenarına bir çukur açarak yumurtalarını bırakır. Timsah türüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 100 yumurta bırakan timsah türleri vardır. Bu yumurtalar kaz yumurtası büyüklüğündedir. Yumurtaların üzerini kumla örten dişi timsah kuluçka süresi boyunca bir şey yapmadan yumurtaların başında bekler. Bu süre içinde de kilo kaybeder.

Timsah yavrularının cinsiyeti sıcaklığa göre belirlenir. Örneğin kuluçka sırasında 30 °C ve altındaki ortam sıcaklığı dişi yavruyu meydana getirir.  31 °C sıcaklıkta yavrular her iki cinsiyette de olabilir. Bu sıcaklığın üzerinde ise erkek yavru meydana gelir.

Kuluçka süresi ortalama 80 gündür. Ancak bu süre sıcaklığa göre farklılık gösterir.

Yumurtaların çatlama zamanı geldiğinde kumları açarak yavruların yumurtalarından çıkmasına yardımcı olur.

Timsahların ortalama ömrü 40 yıl, daha büyük timsah türlerinin ortalama ömrü 70 yıldır.

Timsah Gözyaşları Nedir?

Timsah gözyaşları deyimi ikiyüzlü  ve sahte gözyaşı döken insanlar için kullanılan bir deyimdir. Samimiyetsiz duygu gösterisine karşı söylenir. Çünkü timsahlar gözyaşı üretse de asla ağlamazlar. Bu deyimin çıkış noktası timsahların, avlarını cezbetmek için gözyaşı dökmeleri ya da avlarını yedikten sonra gözyaşı akıttıkları anektodundan ortaya çıkmıştır.

 

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?