Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir? Bukalemunun Özellikleri Nelerdir?

Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir?

Doğanın en dikkat çekici canlılarından biri bukalemundur. Onları bu kadar ilginç kılan ise renk değiştirebilme özellikleridir. Bukalemun nasıl renk değiştirir ve özellikleri nelerdir? İki yüz türü olan ve kertenkele familyasından olan bukalemunların özellikleri şöyledir;

Bukalemunun Özellikleri Nelerdir?

Bukalemunların iki yüz türü vardır ve kertenkele familyasındandırlar.

Bukalemunların büyüklükleri türlerine göre değişmekle birlikte 5 ila 60 cm arasında değişir. Ortalama ömürleri ise 5 yıldır.

Gözleri birbirinden bağımsız hareket eder. Böylece aynı anda iki farklı nesneyi gözlemleyebilirler. Aynı zamanda bu özellikleri onlara 360 derecelik bir görüş açısı kazandırır. Bir sürüngene göre çok iyi bir görüşe sahiptirler. Neredeyse 10 metre mesafeden bile küçük böcekleri görebilirler.

Bukalemunların dış kulakları, orta kulakları dolayısıyla kulak açıklığı ve kulak zarı yoktur. Fakat bu onların sağır oldukları anlamına gelmez.

Kuyruklarını kol ya da bacakları gibi işlevsel kullanabilirler.

Bukalemun
Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir?

Bukalemunlar Nerede Yaşar?

Her türlü tropik yağmur ormanlarında, savanlarda ve hatta çöl ve bozkırlarda yaşarlar. Afrika’nın kuzeyi dışında İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan gibi Güney Avrupa ülkeleri, Orta Doğu, Hindistan, Sri Lanka, bukalemunların yaşadıkları bölgeler arasında sayılabilir.

Bukalemunlar Ne Yer?

Avlanma ve beslenme için en önemli organları dilleridir. Oldukça uzun olan dillerini uzatıp böcekleri avlayarak beslenirler. Bukalemunların dilleri vücut uzunluklarının ortalama iki katı kadardır. Hatta daha uzun dile sahip bukalemun türleri vardır.

Böcek dışında daha büyük bukalemun türleri kertenkele ve küçük kuşları yiyerek beslenebilir. Türlere göre değişmekle birlikte genel olarak bukalemunlar karınca, kelebek, tırtıl, salyangoz, solucan, amfibi, cırcır böceği, çekirge ve sinek yiyerek beslenir. Hatta bazı türleri yaprak, lahana, marul, muz, domates, elma yiyerek beslenir.

Kuşlar ve yılanlar ise bukalemunların en büyük düşmanıdır. Bu tehlikelere karşı öncelikle renk değiştirerek kendilerini savunma yoluna giderler. Ancak yine de fark edilirlerse ağızlarını açarak kendilerini savunmaya çalışırlar.

Bukalemunlar Nasıl Ürer?

Yumurtalayarak üreyen bukalemunlar çiftleşmeden sonra 3-6 hafta sonra yumurta bırakırlar. Dişi bukalemun toprağı kazarak yumurtalarını buraya bırakır. Bıraktıkları yumurta sayısı da türe göre değişir. Bazı türler ortalama 3 yumurta bırakırken örtülü bukalemunlar tek seferde 200’e kadar yumurta bırakabilirken panter bukalemun ise 40 yumurta bırakabilir. Yavruların yumurtadan çıkmaları bir seneyi bulabilir.

Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştirir?

Bukalemunların derisinde renk verici maddeler olan pigmentler vardır.  Pigmentlerin bulunduğu tabakanın altında ise kristal yapılı hücreler vardır. Işığın dalga boyunu bu kristaller ile değiştirdiklerinde renk değiştirmiş olurlar.

Pembe, mavi, kırmızı, turuncu, yeşil, siyah, kahverengi, sarı, mor ve hatta turkuaz renk kombinasyonlarıyla renklerini ve desenlerini değiştirebilirler. Renk değiştirmenin amacı kamufle olmaktır. Ancak tek sebep kamufle olmak değildir. Diğer bukalemunlarla iletişim kurma amacıyla, sıcaklığa karşı ya da farklı bir takım koşullar altında renklerini değiştirerek tepki verirler. Bir bukalemunun renk değişimi onların hem fizyolojik durumu hakkında hem de diğer bukalemunlara karşı niyetlerini belli eder. Ayrıca renk değiştirerek vücut sıcaklıklarını düzenlerler.

Diğer bukalemunlara karşı göz dağı vermek istediklerinde daha parlak renklere bürünürken, tam tersi bir durumda daha koyu renklere bürünürler.

Güneşli bir havada derileri koyulaşır, kapalı bir havada ise gri olurlar. Kızdıklarında, korktuklarında ya da heyecanlandıklarında da renkleri değişir.

Kertenkele türlerinden bir diğeri olan iguana hakkında bilgi için İguana Nedir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?