Satürn Gezegeninin Özellikleri Nelerdir?

Satürn Gezegeninin Özellikleri

Güneş Sistemi‘nin altıncı gezegeni Satürn gezegeninin özellikleri nelerdir? Satürn denilince ilk akla gelen özelliklerden biri belirgin halkalarıdır. Bu özelliği Satürn’ü eşsiz bir gezegen yapmaya yetecek niteliktedir.

Diğer gezegenler gibi Satürn de Güneş Sisteminin 4,5 milyar yıl önce oluşumu sırasında meydana gelmiş, şu anki konumuna da 4 milyar yıl önce yerleşti.

Satürn Gezegeninin Özellikleri Nelerdir?

Satürn gaz devi sınıfına girer. Jüpiter’den sonraki en büyük ikinci gezegendir. Satürn’ün diğer gezegenlerden en büyük farkı belirgin halkalarıdır. Jüpiter’in pek de görünmeyen halkaları toz parçacıklarından oluşurken Satürn’ün halkaları buz ve kaya parçalarından oluşur. Satürn de Jüpiter gibi hidrojen ve helyumdan oluşur.

  • Güneş’e olan uzaklığı 1,4 milyar km.dir.  Satürn’de 1 gün yaklaşık 11 saat, 1 yıl ise 29 Dünya yılıdır. Güneş’e olan mesafesi uzak olduğu için Güneş’in yörüngesinde dolanması uzun zaman alır. 23,5 derecelik bir eksen eğikliğine sahip olduğu için de bu gezegende, Dünya’daki gibi mevsimler yaşanır.
  • Satürn ile Jüpiter arasında bir çok benzerlik vardır. İkisi de gaz devidir ve ikisinin de halkaları vardır. Bir gaz devi oldukları için ikisinin de yüzeyi katı değildir.
  • Satürn’ün 53 tane uydusu vardır. Onaylanmayı bekleyen 29 uydu ile birlikte toplam uydusu 82’dir.
  • Satürn de yaşama elverişli bir gezegen değildir ancak bazı uyduları yaşama elverişli koşullar barındırır. Enceladus ve Titan uydularında iç okyanuslar bulunmaktadır.
  • Yarıçapı yaklaşık 58 bin km.dir. Bu da Dünya’dan 9 kat daha büyük olduğu anlamına gelir.
  • Merkezinde demir ve nikel gibi yoğun bir metal çekirdeği vardır. Ancak büyük oranda sıvı metalik hidrojen ile çevrelenmiştir.
  • İnanılmaz bir şekilde bu gaz devi, Güneş Sistemi içinde ortalama yoğunluğu sudan daha az olan tek gezegendir. Tıpkı Jüpiter gibi Satürn’ün de gerçek anlamda bir yüzeyi yoktur. Yani bir uzay aracının Satürn’e iniş yapabilecek bir yüzeyi yoktur. Yüzeyi olsa bile bir uzay aracının zaten buraya iniş yapması mümkün değildir. Zira gezegenin derinliklerindeki aşırı basınç ve sıcaklık gezegene uçmaya çalışacak olan bir uzay aracını ezip eritir ve buharlaştırır.
  • Kalın bir atmosfere sahiptir. Manyetik alanı Dünya’dakinden tam 578 kat daha güçlüdür.
  • Satürn sarı, kahverengi ve gri tonlarında renklere sahiptir.
  • Komşu gezegenleri Jüpiter ve Uranüs’tür.
  • Satürn Güneş’ten aldığı enerjinin 3 kat fazlasını dışarı yayar. Bu yüzden Satürn’deki sıcaklık ortalama -178 °C’dir.
Satürn
Satürn

Satürn’ün Adı Nereden Gelir?

Satürn’ün eski Türkçe’deki adı “Sekentiz”, Arapça’da ise Zühal’dir. Dünya dışındaki diğer tüm gezegenler gibi Satürn’ün adı da Antik Roma tanrılarından gelir. Yunan mitolojisindeki karşılığı ise “Kronos”tur. Kronos, Antik Yunan mitolojisinde Zeus’un babasıdır ve bereketin, hasatın koruyucusudur.

Satürn’de Neden Halkalar Var?

Satürn’ün 7 ana halkası vardır. Keşfedildikleri sıraya göre alfabetik olarak isimlendirilmiştir; A, B, C, D, E, F ve G halkaları.

Satürn’ün neden halkaları olduğu konusunda bir takım teoriler olsa da bilim insanları bu konuda henüz kesin bir yargıya ulaşmış durumda değil.

Satürn’ün halkalarının hem gezegene ulaşmadan önce hem de Satürn’ün güçlü yerçekimi nedeniyle parçalanmış olan kuyrukluyıldız ve asteroitlerden oluştuğu düşünülmektedir. Bu halkalar milyarlarca irili ufaklı küçük buz ve kaya parçasından meydana gelir. Ancak bu parçalar içinde dağlar kadar büyük parçalar da vardır. Her halkanın gezegenin etrafında dönüş hızı ise farklıdır.

Halkaların genişliği yaklaşık 400 bin km genişliğindedir. Bu genişlik Dünya ile Ay arasındaki mesafe kadardır. Halkaların kalınlığı ise 100 metre kadardır.

Satürn’e Gönderilen Uzay Araçları

Galileo Galilei 17. yy.da Satürn’ü teleskopla görmüş olsa da tam olarak ne gördüğünden emin değildi. Bugüne kadar da Satürn’e Pioneer 11, Cassini, Voyager 1 ve Voyager 2 olmakü üzere dört robotik uzay aracı fırlatıldı.

2004 yılının Temmuz ayında Satürn’e ulaşan Cassini, 13 yıl boyunca Satürn’ün yörüngesinde dolanarak bilgi topladı. Halkalarını ve uydularını inceledi. Satürn’ün dev uydusu Titan’ın atmosferine paraşütle inen Huygens adlı sondayı taşıdı. Cassini ve Huygens’in Satürn’e ait önemli bilgiler elde etmesinden sonra Cassini, 2017 yılının Eylül ayında Satürn’ün atmosferine kasıtlı dalış yaparak görevini sonlandırdı.

Satürn ve Cassini
Satürn ve Cassini

Maddeler Halinde Satürn’ün Özellikleri

  1. Güneş’e en yakın 6. gezegendir
  2. Komşu gezegenleri Jüpiter ve Uranüs’tür
  3. En gelişmiş halka sistemine sahiptir.
  4. Bir gaz devidir
  5. Güneş Sistemindeki en büyük ikinci gezegendir. Dünya’dan 9 kat daha büyüktür
  6. Hidrojen ve Helyumdan oluşur
  7. Sudan daha az bir yoğunluğa sahiptir
  8. 1 gün yaklaşık 11 saattir
  9. 1 yıl 29 Dünya yılıdır
  10. Mevsimleri vardır. Rüzgarlar kimi yerlerde saatte 1800 km.lik bir hızla eser. Yağmur metan şeklinde 1000 yılda bir yağar.
  11. Bilinen 82 uydusu vardır
  12. Gerçek anlamda bir yüzeyi yoktur. Yani yüzeyi katı değildir
  13. En yüksek basıklık oranına sahip gezegendir.
  14. Güneş Sistemi’nde en hızlı rüzgarlara sahip ikinci gezegendir. (1. Neptün).
  15. Enceladus ve Titan adındaki uyduları yaşama elverişli koşullara sahiptir
Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?