Kasırga Nelere Yol Açar? Kasırganın Sonuçları Nelerdir?

Kasırga Nelere Yol Açar?

Kasırga nelere yol açar? Kasırgalar birçok şeye etki eder ve önemli sonuçlara sebep olur. Bu etkiler bazen olumlu, bazen olumsuzdur. Kasırganın sonuçlarına ve etkileri ile ilgili bu içeriğimiz dışında Kasırga Nedir?Kasırga Nasıl Oluşur? ve Kasırgalar Nerelerde Görülür? başlıklı içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.

Kasırganın Olumlu Sonuçları

Kasırga denilince sonuçları bakımından akıllara pek de olumlu faktörler gelmediği bir gerçek. Ancak kısıtlı da olsa kasırgaların bazı olumlu sonuçları ortaya çıkarma ihtimali vardır.

Kasırgalarla birlikte gelen çok miktarda yağış kuraklık riskini büyük oranda azaltır. Yağmurlar, kasırganın merkezinden birkaç yüz deniz mili uzağa gidebildiğinden kasırganın merkezi kurak bir bölge olmasa bile kurak bölgelere kadar ilerlemiş olduğundan kuraklık riskini azaltmış olacaktır. Örnek vermek gerekirse; Amerika Birleşik Devletleri, Midwestern United States’teki (Ortabatı Eyaletleri) mısır tarlalarına 5 inç yağmur yağması, 2012’deki Isaac Kasırgası’nın etkisidir.

Kasırgaların gücü, enkaz, silt ve kumun fırtına dalgası tarafından yıkandığı gelgit bölgelerinde düşen uçakların, gemi enkazlarının kalıntılarını ortaya çıkararak arkeologlara fayda sağlar. Örneğin, Isaac Kasırgası 2012’de Rachel’ın parçalarını ortaya çıkardı. Rachel, Birinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilmiş bir Schooner’dı (Uskuna).

Kasırga Nelere Yol Açar?
Kasırga Nelere Yol Açar?

Kasırganın Olumsuz Sonuçları

Kasırganın olumlu etkileri bir yana, kasırganın olumsuz etkileri de bir hayli fazladır;

Öncelikle ekosistem üzerindeki etkisi vardır. Kasırganın verdiği hasarlar ve kasırganın neden olduğu sel; bitkiler ve hayvanları yok edebilir. Besin kaynağı bitki olan hayvanlar, alternatif bir beslenme kaynakları olmadığından açlıktan ölebilirler.

Deniz canlıları, rüzgarın hızıyla sahile atılırsa şiddetli kasırgaların etkisiyle zarar görür. Ayrıca tortu erozyonuyla oluşan birikme mercan resiflerini ve istiridye yataklarını da etkiler. Kasırgaların etkisiyle taşınan suyla, tatlı su akıntılarına ve göllere tuz taşınırsa bu, balık ölümlerine, hatta göl kenarındaki habitatın bozulmasına sebep olur.

Kasırgalar tarımı büyük ölçüde etkiler. Örneğin, şiddetli yağmurlar ve kasırgalar şiddetleriyle ekinlere zarar verir ve çiftlik hayvanlarını öldürebilir. Çoğu çiftçi için en büyük korku, ekinlerin sel kaynaklı sularla kirlenmesidir. Şiddetli yağışlar ve sel, domuz lagünlerinin dolmasına ve taşmasına neden olur. Bu taşan su, belirli mahsul türlerinin verimini azaltır.

Kasırga, hasat kaybına da yol açar. Örneğin kasırgaların sebebiyet verdiği tarımsal alandaki finansal kayıplar; kasırgaların özelliğine (büyüklüğüne ve yoğunluğuna) bağlı olarak 40 milyon dolara kadar çıkabilmektedir. Kasırgalar, bir nevi çok şiddetli rüzgarlar, çok fazla hasara sebebiyet verir. Ayrıca bu çok şiddetli rüzgarlar, dalgaların büyüklüğüne, nehirlerin doluluk oranına da etki eder. Bu etkenlerin kasırganın verdiği hasarda çok büyük bir katkısı vardır.

Oluşan hasarın oranı, kasırganın büyüklüğü, açısı, yoğunluğu gibi faktörlere de bağlıdır. Çöken binalar maddi zarara ve yaralanmalara, hatta ölümlere sebep olsa da kasırganın en büyük sonuçları kasırgadan sonraki süreçte ortaya çıkar. Yıkılmış binalar, mülklerin ve altyapıların eski haline getirilmesi yıllar alır ve bu kasırgadan etkilenen insanların maddi durumuna ciddi bir zarar verir.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?