Kasırgalar Nerelerde Görülür?

Kasırgalar Nerelerde Görülür?

Kasırgalar nerelerde görülür? Kasırgalar birer tropikal fırtınadır. Bunun dışında tayfun ve siklon da tropikal fırtına grubuna girer. Aradaki fark aslında ortaya çıktıkları bölgelerdir. Yani bir tropikal fırtına Kuzey Atlantik Okyanusu, Kuzeydoğu Pasifik Okyanusu’nda ise buna kasırga denir. Pasifik Okyanusu’nun kuzeyindeki tropikal fırtınalara tayfun denirken; Hint Okyanusu’nda görülen tropikal fırtınalara da siklon denir. Bu içeriğimizde kasırgaların görüldüğü yerleri ele alıyoruz.

Kasırgalar Nerede ve Ne Zaman Oluşur?

Kasırgalar farklı farklı coğrafyalarda oluşabilir. NOAA’nın Ulusal Kasırga Merkezi, kasırgalar nerelerde görülür sorusunu şöyle cevaplıyor:  “Kasırgalar; Atlantik Okyanusu, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi, Kuzeydoğu Pasifik Okyanusu ve daha az sıklıkla orta Kuzey Pasifik Okyanusu’nu içeren bir havzada gerçekleşir.”

Dünya çapında bu saydığımız bölgelerde görülebilen kasırgaların bir özelliği sadece okyanus ya da körfez alanlarında görülmesidir. Bazı bölgelerde daha aktif bir durum söz konusuyken bazı bölgelerde de daha seyrek aralıklarla gerçekleşmektedir.

Okuyucuların cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri de Türkiye’de kasırga olur mu?. Kasırgalar okyanuslar üzerinde meydana geldiği için ve Türkiye’nin bir okyanus ile doğrudan bağlantısı olmadığı için gerçek anlamda ülkemizde kasırga meydana gelmez. Ancak zaman zaman Karadeniz ya da Marmara’da ortaya çıkan fırtınalar yarı kasırga olarak nitelendirilmiştir.

Kuzey Atlantik Okyanusu

Burada kasırgalar Haziran-Kasım aylarından aktif hale gelir. En yoğun dönemler ise Ağustos-Ekim arası dönemdir. Bu aylar arasında Atlantik Okyanusu ile birlikte Meksika Körfezi ya da Karayip Denizi’nde kasırgaların ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu kasırgalar Orta Amerika ile birlikte Amerika’nın ve Kanada’nın doğusunu etkiler.

Kuzeydoğu Pasifik Okyanusu

Burada kasırga dönemi Mayıs-Kasım ayları arasıdır. Kasırgaların çok aktif olduğu bir bölgedir. Daha çok Meksika’nın batısını etkiler.

Kasırgaların ortaya çıktığı dönemi genel olarak değerlendirdiğimizde ise en aktif dönemin Eylül ayı, en sakin dönemin ise Mayıs olduğunu görüyoruz.

Kasırga denilince pek çoğumuzun aklına ilk gelen yerlerden biri Amerika Birleşik Devletleri’dir. Sık aralıklarla kasırgalara maruz kalan Amerika Birleşik Devletleri’nde tarihte çok yıkıcı kasırgalar meydana gelmiştir. ABD’de kasırgalardan en çok etkilenen yerler ise; Florida başta olmak üzere Teksas, Kuzey Carolina ve Louisiana’dır. Örneğin Florida’da şimdiye kadar gerçekleşen kasırgaların sayısı 120 –ki bunlardan 37’si şiddetli kategoride yer alır-, Teksas’ta gerçekleşen kasırga sayısı 64, Kuzey Carolina’da 55 ve Louisiana’da 54’tür.

Pasifik Okyanusu'nda Kasirga
Pasifik Okyanusu’nda Kasırga

Her Yıl Kasırga Olur mu?

Bu soruyu cevaplarken kasırgaların şiddetini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Zira kasırgalar şiddetine göre en hafiften en şiddetliye olacak şekilde 1’den 5’e doğru kategorilere ayrılır.

Her yıl özellikle Haziran-Kasım ayları arasında; Atlantik Okyanusu, Karayip denizi ve Meksika Körfezi’nde beş-altı kadar kasırga meydana gelir. Ancak her bir kasırga yerleşim alanlarına ulaşarak büyük zararlara yol açmaz. Çünkü çoğu okyanus üzerinde kalır. Bununla birlikte üç yılda bir olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde kasırgalar kıyıya kadar ulaşır ve zarara yol açar.

Kasırgaların ortaya çıktığı yerler dışında kasırganın ayrıntılı tanımı için Kasırga Nedir? başlıklı içeriğimizi; kasırganın sebepleri için Kasırga Nasıl Oluşur? başlıklı içeriğimizi; kasırganın sonuçları için ise Kasırga Nelere Yol Açar? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?