Oselo Nedir? Oselo Nasıl Bir Hayvandır?

Oselo Nedir

Oselo nedir? Oselo nasıl bir hayvandır? Oselo kedigiller familyasından bir hayvandır ve diğer cinslerine göre büyüktür. Bu benekli vahşi kediler ilk kez 18. yy.da Carl Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. İki alt türü vardır.

Oselo Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Cinsinin en büyük üyesi olan oselonun baş-vücut uzunluğu 100 cm.e kadar çıkabilir. Boyu ise ortalama 35-40 cm.dir. Dişi oselonun ortalama ağırlığı 10 kg., erkek oselonun ortalama ağırlığı 12 kg.dır.

Kürkü kahverengi sarı tonlarındadır ve siyah şerit ve benekleri vardır. Başında ve bacaklarında siyah benekleri küçüktür. Sır, yanak ve yanlarda ise siyah şeritleri vardır. Boynunun arkasından kuyruk ucuna kadar siyah şerit vardır. Boyun ve alt kısmı ise beyazdır. Kürkü kısadır.Oseloların keskin bir kokusu vardır.  Oseloların en ilginç özelliklerinden biri vücutlarındaki siyah benek ve şeritlerin benzersiz olmasıdır. Tıpkı insanlardaki parmak izi gibi oseloların da her birinin siyah şerit ve benekleri birbirinden farklıdır.

Genellikle geceleri aktiftirler. Gündüzleri ise dinlenirler. İyi tırmanır ve iyi sıçrarlar. Ayrıca iyi birer yüzücüdürler. Tehlikelerden korunmak için ağaçlara tırmanırlar. İdrarları ile kendi bölgelerini işaretlerler.

Oselo Nerede Yaşar?

Amerika Birleşik Devletlerinden Arjantin’in kuzeyine kadar geniş bir yaşam alanı vardır. Özellikle Teksas ve Arizona’da görülür. Brezilya, Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Surinam, Uruguay ve Venezuela oseloların yaşadığı ülkelerdir.

Tropikal ve dikenli ormanlar ile savanları yaşam alanı olarak tercih ederler. Av potansiyelinin daha yüksek olduğu suya yakın alanları seçerler. Ayrıca yoğun ormanların olduğu, yol ve insanlardan uzak yerlerde yaşamayı severler. Yüksek alanlardan kaçınırlar çünkü buralarda av potansiyeli düşüktür.  Oseloların en yoğun yaşadığı yerlerin özelliği yağışın yüksek olduğu alanlardır.

Oselo
Oselo

Oselo Ne Yer?

Avlarını yakalamak için inanılmaz sabır ve sakinlikle kokularını takip eder. Gerekirse bir yerde 1 saat boyunca avını bekleyebilir.Avı tarafından görünmemek için açık alanlardan kaçınarak gizlenir.

Kermirgenler, armadillo, opossum, balık, kabuklular başlıca yiyecekleridir. Ayrıca böcek, sürüngen ve kuşları da avlarlar. Nadir olarak da geyik, koyun, pekari, karıncayiyen, maymun ve kaplumbağaları avlar.

Oselotların kuru ve yağışsız havalarda daha çok iguana ve kemirgenleri avlayarak beslendiği görülmüştür.

Bunların yanında puma, çakal, büyük yırtıcı kuşlar, yaban domuzu ve timsahlar tarafından avlanabilirler.

Oselolar ve Üreme

Belli bir üreme mevsimi yoktur ve yıl boyunca herhangi bir ayda çiftleşebilirler. Ancak sonbahar ayları daha yoğundur. Dişi oselonun gebelik süresi 2-3 aydır. Tek seferde 1-3 yavru dünyaya getirir. Yenidoğan bir yavru oselonun ağırlığı ortalama 300 gramdır. Doğduklarında gözleri kapalıdır ve 2 hafta sonra gözleri açılır. Üç aylık olduktan sonra yuvasından çıkmaya başlar ancak iki yaşına gelene kadar annesinden ayrılmaz. Ortalama doğal ömürleri 20 yıldır.

Oselonun Nesli Tehlike Altında mıdır?

Oseloların yaşam alanları daralmaktadır. Ayrıca araba çarpmaları sonucu bir çok oselo ölmektedir. Bunlara avlanma da eklenince oseloların nesli tehlike altına girmektedir. Ancak en düşük risk grubundadır.

1960 ve 1970’lerde oseloların kürkleri ABD’de çok fazla tercih edilmekteydi.  Ancak 1980’lerle birlikte oselo kürklerinin ithalatı ve ticareti yasaklandı. A989’da da nesli tehlike altında olan hayvanlar kategorisine dahil edildi. Buna rağmen oselolar ne yazık ki günümüzde avlanmaya devam ediyor.

Bunları da beğenebilirsin
Yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kapat Ayrıntılı Bilgi