Uranüs Gezegeninin Özellikleri Nelerdir?

Uranüs Gezegeninin Özellikleri Nelerdir?

Güneş Sistemi içinde yedinci sırada yer alan Uranüs gezegeninin özellikleri nelerdir? Uranüs de diğer gezegenler gibi Güneş Sistemi’nin 4,5 milyar yıl önce oluşumu sırasında oluşmuştur. 4 milyar yıl önce de Güneş Sistemi’nde şu anki yerini almıştır.

Uranüs teleskop aracılığı ile keşfedilen ilk gezegendir. 1781 yılında astronom William Herschel keşfetmiştir ancak ilk keşfettiğinde Uranüs’ün bir gezegen değil yıldız olduğunu düşünmüştür. Bu keşiften iki yıl sonra Johann Elert Bode’nin gözlemleri sonucu bir gezegen olduğu sonucuna ulaşılmış, bu gezegene Yunan gök tanrısının adı verilmiştir.

Uranüs Gezegeninin Özellikleri Nelerdir?

Güneş Sistemi’ne uzaklık açısından 7. gezegen konumunda olan Uranüs; kütle açısından Dünya’nın kütlesinin 15 katıdır. Hacim olarak ise Dünya’nın hacminden 63 kat büyüktür. Yarıçapı yaklaşık 26 bin km.dir. Başka bir deyişle Dünya’dan dört kat daha geniş bir gezegendir. Dünya’yı bir elma olarak düşündüğümüzde Uranüs’ün boyutu bir basketbol topu kadar olurdu. Jüpiter ve Satürn’den sonra en büyük 3. gezegendir.

Komşu gezegenleri Satürn ve Neptün’dür. Güneş Sistemi’nde Neptün ile birlikte iki buz devinden biridir. Uranüs, Neptün’den çap olarak biraz büyük olmakla birlikte kütle olarak Neptün’den küçüktür.

Uranüs’ün kütlesinin %80’inden fazlası su, metan ve amonyak gibi buzlu maddelerden oluşan yoğun bir sıvıdan ibarettir.

Bir buz devi olduğu için gaz devleri Jüpiter ve Satürn gibi, Uranüs’ün de gerçek bir yüzeyi yoktur. Gezegen genellikle dönen sıvılardan ibarettir. Bir uzay aracının Uranüs’e inebilecek bir yüzeyi yoktur. Atmosferinde de zarar görmeden uçabilmesi mümkün değildir. Çünkü buradaki sıcaklık ve basınç uzay aracını yok eder. Nitekim Voyager 2 dışındaki hiçbir uzay aracı Uranüs’ü yakından incelememiştir.

Uranüs
Uranüs

Çok soğuk ve rüzgarlı bir gezegendir. Uranüs’te sıcaklık ortalama -225 °C’dir. Çekirdek sıcaklığı ise yaklaşık 5000 °C’dir.  Rüzgarın hızı ise saatte 900 km.lik bir hıza kadar çıkabilir. Bu sıcaklık değerleri ve basınç oranı Uranüs’te yaşamı imkansız hale getirmektedir.

Yoğunluk açısından da Satürn’den sonra yoğunluğu en az olan ikinci gezegendir.

Güneş’ten uzaklığı 2,9 milyar km kadardır. Bu nedenle Uranüs’ün 1 yılı 84 Dünya yılına eşittir. Uranüs’te 1 gün ise  17 saattir. Güneş ışınlarının Uranüs’e ulaşması 2 saat 40 dakika sürer.

Uranüs de Venüs gibi ters dönen bir gezegendir. Yani doğudan batıya döner. 97 derecelik eşsiz bir eksen eğikliğine sahiptir ve bu eğimin Dünya boyutunda bir nesne ile çarpışmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu eğim nedeniyle Uranüs’ün bir yarısında 21 yıl boyunca gece yaşanırken diğer yarısında gündüz yaşanır. Ayrıca kutbu Güneş’e dönük şekilde yan döner. Yani yuvarlanan bir top gibidir ve bu açıdan tek gezegendir.

Uranüs Gezegeni Ne Renk?

Atmosferi çoğunlukla hidrojen ve atomik helyumdan oluşur. Tıpkı Jüpiter ve Satürn gibi. Az miktarda da metan içerir. Uranüs’ün rengi mavidir ve nedeni işte bu metandır.

Uranüs’ün, komşu gezegeni Neptün ile pek çok ortak noktası bulunuyor. Kütleleri, boyutları ve atmosferik bileşimleri birbirine benzer niteliktedir. Ancak Neptün canlı bir mavi renge sahipken Uranüs’ün rengi daha soluk, bir mavidir. Bunun sebebi Uranüs’teki yoğun pus tabakasının Neptün’dekinden çok daha kalın olmasıdır. Eğer Uranüs ve Neptün’ün atmosferlerinde bu pus tabakası olmasaydı her iki gezegenin de aynı renk tonunda görüneceği belirtilmektedir.

Uranüs’ün Kaç Uydusu Vardır?

Uranüs’ün 27 uydusu vardır. Bu da Güneş Sistemi’nde Jüpiter ve Satürn‘den sonra en fazla uyduya sahip 3. gezegen olduğu anlamına gelir. Uranüs’ün uydularına William Shakespeare ve Alexander Pope’un eserlerindeki karakterlerin isimleri verilmiştir.

Uranüs'ün Uyduları
Uranüs’ün Uyduları

Uranüs’ün Kaç Halkası Vardır?

Uranüs de Satürn ve Jüpiter gibi halkalı bir gezegendir. Dıştaki halkaları parlak renkli iken iç halkaları koyu renklidir. 13 tane halkası vardır. Ancak bu halkalar Satürn’ün halkaları gibi belirgin değildir. Halkaların isimleri içten dışa sırasıyla Zeta, 6, 5, 4, Alpha, Beta, Eta, Gamma, Delta, Lambda, Epsilon, Nu, Mu.

Maddeler Halinde Uranüs’ün Özellikleri

  • 1781 yılında astronom William Herschel tarafından keşfedildi
  • En büyük 3. gezegendir (Jüpiter ve Satürn’den sonra)
  • Dünya’dan 4 kat daha geniştir
  • Bir buz devidir. Ortalama sıcaklık -225 °C’dir.
  • Uranüs’te 1 gün 17 saattir. 1 yıl 84 Dünya yılına eşittir.
  • Ters (doğudan batıya) döner
  • Rengi soluk mavidir.
  • 27 uydusu, 13 halkası vardır.
Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?